Vrouwencentrum EVA viert het 10-jarig bestaan met een inloopdag.
Vrouwencentrum EVA viert het 10-jarig bestaan met een inloopdag. Foto: Henk Lammen

EVA 10 jaar: Elke Vrouw Anders

Venray | Vrouwencentrum EVA in Venray viert het 10-jarig bestaan met een inloopmiddag op zaterdag 3 september. Van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om kennis te maken met het brede aanbod van activiteiten. "We zijn in tien jaar tijd uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor alle vrouwen in Venray", aldus een trotse voorzitter Anne Marie Bastiaansen.

Door Henk Lammen

Miep Kusters is een van de vrijwilligers van het eerste uur. Ze herinnert zich nog precies hoe het vrouwencentrum in Venray gestalte kreeg. "Het voorbeeld was Roermond waar ze al een vrouwencentrum hadden. Door met name de Venrayse Vrouwenraad is toen bij de toenmalige wethouder Mathieu Emonts aangeklopt met het voorstel om ook in Venray een vrouwencentrum te beginnen." Het bleef niet alleen bij woorden. In augustus 2006 werden de deuren geopend van de 'huiskamer' van EVA aan de Paterslaan. Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor vrouwen met weinig geld en een internationale achtergrond. "Het aanbod van activiteiten bestond in eerste instantie uit fietslessen en het verzorgen van taallessen Nederlands voor buitenlandse vrouwen." Die twee activiteiten maken nog steeds deel uit van het omvangrijke aanbod dat EVA nu aanbiedt. Zo maken 60 cursisten gebruik van de taallessen gegeven door vijftien vrijwilligers. In totaal 53 nationaliteiten krijgen of hebben Nederlandse les gehad bij het Venrayse vrouwencentrum. "Ons streven is om daarbij maatwerk af te leveren en alle cursisten zo goed mogelijk op een professionele manier te begeleiden", aldus bestuurslid Noëlle Beijers. Maar EVA is nadrukkelijk meer, zegt voorzitter Bastiaansen. "EVA is er ook voor de 'leuk', voor ontspanning. Met een gevarieerd jaarprogramma. We hebben diverse activiteiten en workshops zoals een praat- en een breicafé, cursussen tapas en salades maken en klankschalenmeditatie, naailes en een eetpunt. Samen met de bezoekers stellen we een programma van activiteiten samen. Steeds meer vrouwen weten EVA dan ook te vinden. En niet alleen vrouwen van allochtone afkomst", wil ze meteen een misverstand uit de wereld helpen. "We dragen echt uit dat EVA een ontmoetingsplek is voor alle vrouwen uit Venray. Met als kernwaarden samen, krachtig en onderscheidend." Sinds zes jaar is EVA gehuisvest aan de Dr. Poelsstraat 8 in Venray. 'Elke Vrouw Anders' is het motto om het iedereen naar de zin te maken. "Als organisatie zijn we enorm gegroeid, we worden door met name ook de gemeente gezien als een serieuze partner. Krijgen meer en meer een eigen smoel in dat wat we uitdragen." EVA timmert nadrukkelijk aan de weg om de naamsbekendheid te vergroten. Bastiaansen: "Steeds meer partijen weten ons te vinden om gebruik te maken van onze huisvesting. De Oranjebuurt heeft hier een keer per week een inloop met activiteiten voor de buurtbewoners. Ook worden er themabijeenkomsten door derden gegeven en hebben we een budgetkring in samenwerking met Synthese en het PLIV (Platform Lage Inkomens Venray, red.)."

Op zaterdag 3 september kan iedereen kennis maken met Vrouwencentrum EVA. Er is voor de gasten een hapje en een drankje en verder muziek van een djembé groep, dansdemonstraties en volop activiteiten voor kinderen. Beijers: "Bovendien presenteren we in de verschillende ruimten ons aanbod van cursussen en activiteiten. Jong en oud zijn welkom om te komen kijken wat we doen."

Vrouwencentrum EVA uit Venray bestaat 10 jaar. Vrouwen uit alle culturen in de gemeente Venray en omgeving zijn welkom bij EVA. De kracht van de vrouw staat centraal en er wordt gewerkt volgens het concept zelfbeheer en zelforganisatie. Dit betekent dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor de sfeer, het programma en de organisatie.

EVA geeft vrouwen de kans om een brug te slaan tussen thuis zitten en actief deelnemen aan de samenleving. Iedereen kan met de activiteiten, cursussen en workshops die georganiseerd worden meedoen of zelf vrijwilligerswerk verrichten.

Dit helpt vrouwen bij hun eigen ontwikkeling, het uitbreiden van hun sociale contacten en het creëert tevens een breder draagvlak in de samenleving voor de tolerantie naar elkaar. Reden genoeg om het 10 jarig bestaan groots te vieren. Dit zal gebeuren op zaterdag 3 september.

Wie interesse heeft om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan of graag meer wil weten over de activiteiten die georganiseerd worden, is van harte welkom op de Dr. Poelsstraat 8 in Venray.