Vanaf links: Henny Sassen, Jo van Lieshout en Amy Ebberink.
Vanaf links: Henny Sassen, Jo van Lieshout en Amy Ebberink. Foto: Henk Lammen

"Je krijgt veel terug"

Venray | In 2017 viert De Zonnebloem regio Venray het 40-jarig jubileum. Vrijwilligers als Jo van Lieshout, Henny Sassen en Amy Ebberink zijn onmisbare schakels in het werk van De Zonnebloem.

Door Henk Lammen

Jo van Lieshout (66) uit Venray is voorzitter van de afdeling Bruukvelt. Hij valt meteen met de deur in huis. "Het wordt tijd dat we mensen met een fysieke beperking als volwaardige burgers gaan zien. Dat we ze anders benaderen", is zijn uitdrukkelijke wens. De activiteiten van De Zonnebloem zijn volgens hem dan ook een wisselwerking tussen deelnemers en vrijwilligers. Van Lieshout: "Zij bepalen samen wat ze willen en kunnen doen. Van een bezoek aan huis, tot samen boodschappen doen of een terrasje pikken. We willen er zorg voor dragen dat de mensen op een normale manier mee kunnen doen in onze samenleving. Met hun capaciteiten en interesses. We moeten af van die betuttelende houding." Henny Sassen (69) uit Oirlo is bestuurslid bezoekwerk van de afdeling Oicastrum (Oirlo, Castenray en Oostrum). Waar Bruukvelt moeite heeft om nieuwe vrijwilligers aan zich te binden, heeft deze afdeling voldoende mensen die hun steentje willen bijdragen. "Verdeeld over de drie dorpen hebben we dertig vrijwilligers voor ongeveer veertig mensen. Dat komt dicht in de buurt van het ideale plaatje van één op één. De betrokkenheid van de dorpsbewoners is groot, terwijl de deelnemers heel dankbaar zijn voor de activiteiten die we organiseren. We krijgen veel bedankjes als we weer een middag georganiseerd hebben. Door de inzet van onze vrijwilligers ontstaan ook telkens nieuwe initiatieven. Zo is er nog niet zo lang geleden een nieuw kaartclubje ontstaan." Zo'n drie jaar geleden koos De Zonnebloem voor een nieuwe koers om deelnemers en vrijwilligers jonger dan zestig jaar te werven. Met succes want sindsdien is er een jongerengroep met de naam Zonnepitten. Amy Ebberink (40) uit Venray sloot zich twee jaar geleden aan als vrijwilliger bij deze groep. Het streven is om maandelijks een activiteit te organiseren. Eva Vrouwencentrum is op woensdagmiddagen de uitvalsbasis. "Dat kan variëren van knutselen, kalligrafie, collages maken tot een informatieve middag, bijvoorbeeld over budgettering. De activiteiten zijn heel divers." Inmiddels is ze ook het maatje van Bianca, met wie ze inmiddels een vriendschappelijke band heeft. "We ondernemen heel veel samen. Van uitstapjes maken, samen carnaval vieren, lekker winkelen tot series kijken op Netflix. Ik heb echt een band met haar opgebouwd en heb een goede klik met haar kinderen. Het grappige is dat ik me inmiddels deel voel uitmaken van haar gezin." Ebberink heeft een frisse blik op De Zonnebloem. Gaat uit van mogelijkheden. "Mensen moeten uitgaan van wat ze wel kunnen en dat ook laten zien. Niet opgeven en zich niet laten leiden door dingen die ze niet kunnen. Ik geniet als iemand trots komt laten zien wat hij gemaakt heeft tijdens een middag kalligraferen." Over een ding zijn alle drie het roerend eens. Vrijwilligerswerk bij De Zonnebloem is dankbaar werk. "Je geeft, maar krijgt er ook heel veel voor terug", verwoordt Sassen het gezamenlijke gevoel.

Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden, kunnen bellen met Jo van Lieshout, telefoon (0478)512905 of mailen naar jwvanlieshout@home.nl.