Hevige onkruidgroei ontsiert straten en trottoirs in Venray

VENRAY | De gevolgen van het stoppen met onkruidbestrijding is de laatste maanden duidelijk zichtbaar geworden in de gemeente Venray. Op veel plaatsen in dorpen en wijken overwoekert het onkruid trottoirs, straatgoten, parkeerplaatsen en pleintjes.

Door Henk Willemssen

Samenwerking Venray kaartte het probleem aan tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) meldde dat er komende herfst – na afloop van het groeiseizoen – een evaluatie komt. Tevens zegde Busser toe dat er in begroting van 2017 alvast drie ton wordt uitgetrokken voor een nieuwe vorm van onkruidbestrijding.

Volgens Samenwerking is de openbare ruimte momenteel op veel plaatsen in Venray aan het vervuilen en verloederen. Ook door de toename van het zwerfvuil. De lokale partij wil dat het 'kwaliteitsbeeld van de verhardingen weer op peil komt.'

Vanaf 31 maart 2016 is het chemische middel glyfosaat verboden op verhardingen in de openbare ruimte. Ook andere bestrijdingsmiddelen met een lager risico mogen niet meer worden gebruikt door overheden en bedrijven.

Daarnaast is het budget voor onkruidbestrijding geslonken naar 57.000 euro. Van dit krappe budget wordt geprobeerd door extra borstelbeurten, in combinatie met het sproeien van heet water, het onkruid te lijf te gaan. De gemeente spreekt inmiddels niet meer van bestrijding maar van onkruidbeheersing.

Begin dit jaar klopte de gemeente tevergeefs aan bij de dorps- en wijkraden. In de dorpen zorgen de KBO-clubs al voor het groenonderhoud. Maar de dorps- en wijkraden bedankten voor de eer.

Ze willen de ouderen niet opzadelen met het handmatig onkruidkrabben tussen de stoeptegels. Ook al zou er een aardige vergoeding tegenover staan.

Vooral aan de randen van de trottoirs waar weinig wordt gelopen, rond lantaarnpalen en in de goten langs de straat heeft het onkruid flink de kop opgestoken. Ook het natte zomerweer zorgde voor een extra groei-impuls.

In sommige straten zijn de afvoerputten zelfs verstopt geraakt. Het vegen van de goten of het borstelen van de stoepen heeft niet veel zin. Omdat de diepe wortels van het onkruid in de grond blijven zitten.

Het gaat in de gemeente Venray in totaal om een oppervlakte van 10.000 are aan stoepen en andere verhardingen.