Daimy Lotus is genomineerd voor de Sena popaward.
Daimy Lotus is genomineerd voor de Sena popaward. Foto: Manda Productions

"Geef vooral nooit op"

Venray | Ze heeft zojuist haar vierde single Stay Gold gepresenteerd. Daarnaast is Daimy Lotus uit Venray genomineerd voor de Sena Performers POPnl Award. De 20-jarige zangeres geniet nog steeds met volle teugen van haar muzikale carrière. "Ik mag niet klagen", zegt ze met gevoel voor understatement, want Daimy gaat als een speer.

Door Henk Lammen

In eerdere wedstrijden als Kunstbende en Popsport Limburg maakte de Venrayse zangeres al furore. De contacten die ze aan die evenementen overhield, bezorgden haar ook de nominatie voor de Sena Performers POPnl Award. In poppodium De Melkweg in Amsterdam strijdt zij op zaterdag 27 augustus samen met dertien andere artiesten om de titel. "Ze waren op zoek naar een artiest die Limburg zou kunnen vertegenwoordigen tijdens de uitreiking van de popprijzen en kwamen uiteindelijk bij mij terecht. Ik vind het een enorme eer en tevens een uitdaging om voor onze provincie uit te komen. Dat wordt weer echt genieten."

Ze straalt, geniet van muziek maken en iedere nieuwe uitdaging die op haar pad komt. Deelname aan een van de grootste, landelijke bandcompetities is een nieuwe stap richting haar uiteindelijke doel: definitief doorbreken en haar naam vestigen in popminnend Nederland. De uitreiking van de Sena award is onderdeel van de Uitmarkt in Amsterdam die plaatsvindt op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus op het Museumplein, het Leidseplein en het Vondelpark in Amsterdam. Tijdens de Sena Performers POPnl Award presenteren de provinciale popkoepels en die van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de beste, opkomende bands uit hun regio aan publiek, pers en de muziekindustrie. Vorig jaar won The Brahms de Sena Performers POPnl Award.

Een vakjury bepaalt wie de Sena award 2016 wint. De winnaar verdient een prijzenpakket dat bestaat uit een bijdrage van 5000 euro uit het Sena Muziekproductiefonds, promotiefoto's en de Muzikantengids. Naast deze prijs is er ook een Sena Performers Publieksprijs. De favoriete band van het publiek wint een geldbedrag van 3000 euro. Ze zou liegen als ze de aantrekkelijke geldprijzen niet zou zien als een extra stimulans om de award in de wacht te slepen. "Het zou inderdaad gaaf zijn om te winnen, maar geld is beslist niet de drijfveer om mee te doen. Ik zie het als een nieuwe muzikale uitdaging en een gelegenheid om mij als zangeres te presenteren. Al zou het fijn zijn als iedereen me een steuntje in de rug geeft door op 27 augustus op mij te stemmen. De prijs van de vakjury winnen zou prachtig zijn, maar als ik de publieksprijs win ben ik ook dik tevreden."

Daimy Lotus studeert zang en songwriting bij Codarts in Rotterdam. Inmiddels heeft ze vier singles op haar naam staan. Na een geweldige binnenkomer met Saturday Girl volgden Cannonball en Minor/Master en de EP 15. Eind vorige week was de release van Stay Gold, hetgeen letterlijk zoveel betekent als 'stay young and notice the world'. "Iets was ik nog steeds te weinig doe", geeft ze ruiterlijk toe. Muziek en tekst van Stay Gold zijn opnieuw van haar hand. Een lekker dansbaar, elektronisch nummer.

De Venrayse singer-songwriter weet heel goed wat ze wil, maar voelt zich soms ook nog geremd. De boodschap van haar nieuwste single is voor haar dan ook een leidraad om de juiste koets te bepalen. "Stay Gold staat voor blijf jong, ga er op uit. Wees jezelf. Het heeft een bijzondere betekenis, inspiratie ligt aan je voeten. En geniet van alles wat op je pad komt, maar geef vooral nooit op. Ga door met wat je doet, laat je niet tegenhouden in wat je wilt. Blijf jezelf, letterlijk en figuurlijk."

Studeren, optredens en haar sociale contacten onderhouden. De sympathieke zangeres heeft het druk genoeg. "Inderdaad", bevestigt ze haar overvolle agenda. "De komende tijd staan er genoeg optredens gepland in diverse zalen en poppodia. Daarnaast de uitreiking van de Sena award en de promotie van de nieuwe single. Ik ben echt benieuwd wat Stay Gold gaat doen. Ik ben ook voortdurend bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Ik mag echt niet klagen. Het is druk, maar vooral genieten van muziek maken."