'Te hoge ozb bij accommodaties'

VENRAY | Verenigingen en stichtingen, zoals sportclubs en gemeenschapshuizen, betalen te veel onroerendezaakbelasting (ozb). Daardoor moeten ze een groot deel van de ontvangen subsidie weer terugstorten in de gemeentekas.

In de gemeenteraad heeft de ozb van maatschappelijke accommodaties al vaker ter discussie gestaan. Maar afschaffing of verlaging van deze gemeentelijke heffing blijkt in de praktijk heel lastig. De wet maakt het niet mogelijk een uitzondering te maken. Zoals voor molen Nooit Gedacht. De Merselose molen trok bij de gemeente aan de bel over de hoge ozb-aanslag.

Ozb is een belastingheffing met een algemeen karakter dat uitgaat van het gelijkheidsbeginsel. Sportparken of monumentale gebouwen mogen daarom niet worden vrijgesteld. De belastingrechter zal de gemeente onmiddellijk terugfluiten als dit wel zou gebeuren.

Eind september komt een motie van het CDA weer op de raadsagenda. Omdat begin juli tijdens het debat over de voorjaarsnota de stemmen staakten. Het CDA meent dat de verenigingsgebouwen en gemeenschapshuizen ook te hoog gewaardeerd zijn. Doordat de panden een maatschappelijke bestemming hebben ligt de verkoopwaarde veel lager dan de WOZ-waarde die de gemeente hanteert.

In de motie roept het CDA het college op een onderzoek te doen naar een verlaging van deze WOZ-waarde. Als een verlaging – evenals ozb-afschaffing - niet mogelijk is, dan moeten de verenigingen en stichtingen gecompenseerd worden via extra subsidie, vindt het CDA. Het college heeft al toegezegd de ozb-perikelen mee te nemen in het nieuwe subsidiebeleid.