Hans van Tol (midden) werd twee keer in het zonnetje gezet.
Hans van Tol (midden) werd twee keer in het zonnetje gezet. Foto: Henk Lammen

Publieksprijzen kermis

Venray | Tijdens de jaarlijkse evaluatie van de Venrayse kermis werden woensdagmorgen traditioneel ook de publieksprijzen uitgereikt in drie categorieën: beste grootvermaak, kindervermaak en verkoopzaak.

Door Henk Lammen

In de categorie grootvermaak ging de publieksprijs naar de Turbo Polyp van kermisexploitant Hans van Tol. De bootjesmolen van de familie Eeringa werd door de bezoekers van de kermis en een deskundige jury opnieuw uitgeroepen tot beste kindervermaak, terwijl de suikerspin van de familie Jaegers-Muliedda de meeste stemmen kreeg bij de verkoopzaken. In opdracht van de gemeente Venray hield het bureau Toponderzoek voor het eerst een rapportage voor de nominaties van de kermisprijzen. Er werd in totaal 167 keer gestemd, waarbij in de categorie grootvermaak het verschil tussen nummers een Soundmachine (23% van de 71 uitgebrachte stemmen) en twee Turbo Polyp (21%) minimaal was. De Turbo Polyp scoorde weer iets beter bij de twee andere stemmogelijkheden op Facebook en pakte zo met een kleine voorsprong de publieksprijs. Op de derde plaats eindigde het Lunapark.

Hans van Tol werd woensdagmorgen twee keer in het zonnetje gezet. Hij won de prijs in de categorie grootvermaak, maar kreeg daarnaast een oorkonde en bloemetje omdat hij als kermisexploitant al 25 jaar in Venray aanwezig is. "Dit is prachtig", aldus een glunderende Van Tol. "Ik was al verrast omdat ik 25 jaar hier naar Venray kom en dan win je ook nog een eerste plaats bij de publieksprijzen. Ik sta graag in Venray. Het is een mooie kermis. Ik hoop de komende 25 jaar ieder jaar weer terug te keren."

Bij het kindervermaak was er een nek-aan-nekrace tussen de Bootjesmolen (24% van de 55 uitgebrachte stemmen) en Adventure Ride (22%). Derde werd de nostalgische draaimolen. Bij de verkoopzaken was het oordeel bij de drie stemmogelijkheden unaniem in het voordeel van de suikerspinnenkraam. Bij het onderzoek van Toponderzoek scoorde deze zaak 28% van de 32 uitgebrachte stemmen.

Voor het eerst werd ook twee keer de Venrayse kermistopper uitgedeeld, een onderscheiding voor exploitanten en andere mensen die de kermis op een positieve wijze voor het voetlicht brengen. Het is een idee van kermiscoördinator Helene Busser. "We hopen de kermistopper ieder jaar te kunnen uitreiken aan mensen die zich op wat voor wijze dan ook verdienstelijk maken om de kermis te promoten", aldus Busser. Het beeldje met een duim als waarderingsteken werd uitgereikt aan het kermiscafé op het kinderplein en aan Optiek Camps in Venray, die met een prachtig reuzenrad in de etalage van zijn winkel de kermis promoot.