Ivo Janssen (links) met zijn hond Spike en Rick Verbruggen met Enzo.
Ivo Janssen (links) met zijn hond Spike en Rick Verbruggen met Enzo. Foto: Henk Lammen

"We gaan voor de titel"

Ivo Janssen (26) en Rick Verbruggen (42) uit Meerlo nemen in het weekend van vrijdag 2 en zaterdag 3 september deel aan het Nederlands kampioenschap voor politiehonden in Eindhoven. "We gaan voor het hoogste haalbare", klinkt het bijna in koor bij de twee leden van PHV Buitenlust als naar hun aspiraties wordt gevraagd. "En dat is de Nederlandse titel. Al zal de vorm van de dag en wie het beste omgaat met de wedstrijdspanning bepalend zijn."

Door Henk Lammen

Op de thuisbasis van de Venrayse politiehondenvereniging bereiden Ivo Janssen met zijn hond Spike en Rick Verbruggen met Enzo zich voor op de nationale titelstrijd. Door vakanties verloopt de voorbereiding niet vlekkeloos. "Maar", zegt Ivo, de jongste van de twee, "We zijn zo op elkaar ingespeeld. Het hangt echt niet af van deze laatste weken." Via keuringen en selectiewedstrijden klasseerden Janssen en Verbruggen zich bij de beste combinaties van Nederland. Ivo in het PH2-programma met zeven andere deelnemers, terwijl Rick in de koningsklasse PH1 met dertien concurrenten strijdt om de hoogste eer. Janssen nam vorig jaar als pakwerker deel aan het NK, nu neemt hij met de hond van zijn vader Jos deel. Vanwege gezondheidsproblemen heeft hij het stokje van zijn vader overgenomen. Zeker niet verrassend is dit NK voor hem als nieuwkomer een hoogtepunt, als pakwerker genoot hij ook met volle teugen. 'Dat is voor mij echt de kers op de taart", glundert hij. "Dat is echt afzien, echt pittig. Het is wel een unicum, vorig jaar als pakwerker op het NK en nu als deelnemer met een hond."

Met Enzo is Rick Verbruggen eigenlijk een vreemde eend in de bijt tijdens de nationale titelstrijd. "Dat klopt, Enzo is de enige Duitse herder. De rest zijn Mechelse of Hollandse herders. Een Duitse herder vergt toch iets meer creativiteit om te kneden. Van de andere kant maakt dat het nog meer tot een uitdaging." De ervaren Meerlonaar, hij begeeft zich al meer dan twintig jaar in de hondensport, ziet het als een extra drive om met zijn hond te presteren. Hij is dan ook een ervaren rot tijdens het NK. Vier keer eerder nam hij deel met twee tweede prijzen, een vierde en een zevende. Waar plezier nog steeds zijn belangrijkste drijfveer is voor zijn sport, wil hij nu meer. "Ik hoor bij de top van Nederland, maar als je een aantal keren hebt deelgenomen, word je ook hebzuchtig", lacht hij. "Dan wil je ook een keer winnen. Daar ga ik nu voor, de eerste plaats."

In en bij het stadion van FC Eindhoven worden beide combinaties op de proef gesteld in de disciplines appel, speurwerk en pakwerk. Dan wordt het uiterste gevraagd van de nieuwkomer en de ervaren deelnemer. De band tussen mens en dier staat centraal, dat is al altijd zo. Toch evolueert en ontwikkelt de sport steeds meer. Ivo: "Je ziet de trainingstechnieken steeds meer veranderen. Er wordt nu veel meer gewerkt vanuit het enthousiasme van de hond. En de beloning ook. Spelenderwijs trainen en op een positieve manier belonen wordt steeds meer de insteek." "Het is ook een spel tussen de hond en zijn baasje", vult Rick aan. "Iedere hond is natuurlijk anders, heeft een ander temperament. Een ander karakter ook. De kunst is om daar de juiste balans in te vinden. Een goede chemie te creëren. Dat levert uiteindelijk resultaat op."

De afsluitende 'fotosessie' bij de vijver kost enige tijd. De honden weigeren op commando de oren te spitsen en in de camera te kijken. Er zijn veel overredingskracht en kunstgrepen nodig om het plaatje naar wens te krijgen. "Het blijven honden hè", zegt Rick stellig. "En geen robots. Gelukkig ook maar."