Monumentendag in Venray

Venray | In het weekeinde van 10 en 11 september wordt de Open Monumenten Dag gehouden. Dit jaar staat de dag in het teken van symbolen en iconen.

De rubriek Koester uw Monument van Peel en Maas heeft al aandacht gevraagd voor deze bijzondere dag. Stichting Venray Monumentaal neemt al jaren het voortouw bij de organisatie van Open Monumenten Dag in samenwerking met het gemeentebestuur van Venray. Op zaterdag om 11.30 uur is de opening van deze bijzondere dag op het Schouwburgplein. In een daar opgebouwde tent opent wethouder Martijn van der Putten de dag. Ook staan er op het Schouwburgplein kramen van diverse organisaties uit Venray die aandacht vragen voor het cultureel erfgoed. Op een groot scherm worden vanaf 12.00 uur een selectie van de symbolen en iconen uit alle kerkdorpen letterlijk belicht. Op deze manier worden de vaak verrassende vondsten op dit gebied uit alle kerkdorpen onder de aandacht gebracht. Deze presentatie wordt voortdurend herhaald en duurt tot 16.00 uur. Ook om 12.00 uur en daarna elk heel uur tot 15.00 uur start bij het scherm een wandeling door het centrum van Venray en daarbij ligt het accent op het belichten van de symbolen en iconen die in ruime mate te zien zijn. Het wordt een ontdekkingstocht, onder leiding van het Rooys Gidsen Gilde, naar bijzondere details waar mensen dagelijks langslopen. Een handige brochure met veel details wordt aan alle deelnemers uitgereikt.


Mariafeesten in Tienray

Tienray | Tienray heeft als officiële Lourdesplaats van Nederland dit jaar gekozen voor het thema Maria, Moeder van Barmhartigheid. Dit met het oog op het Jaar van de Barmhartigheid.

Het thema wordt uitgewerkt in een bijzondere Iconenexpositie door Geert Hüsstege uit Eindhoven. Die omvat vijftien grote iconen rondom de werken van Barmhartigheid. De expositie is gedurende de Mariafeesten vrij te bezoeken. Meer informatie over zijn werk en de expositie is te vinden op www.iconen.nl. Passend bij de expositie wordt op donderdag 11 augustus vanaf 20.00 uur in de kerk een lezing en bezinningsavond gehouden over het thema barmhartigheid.

Op zondag 14 augustus is er om 15.00 uur Marialof met sacramentsprocessie en ziekenzegen door Mgr. F. Wiertz (bisschop van Roermond) en opgeluisterd door Gemengd Koor Tienray. Maandag 15 augustus is om 19.30 uur rozenkrans en om 20.00 uur: hoogfeest Maria tenhemelopneming met lichtprocessie.


Van Leuven op Brands Hatch

Kent | De Swolgense motorcoureur Kevin van Leuven werd afgelopen weekend negentiende op het Engelse circuit Brands Hatch, waar hij meedeed in het prestigieuze Stock 1000 kampioenschap. Het was voor Van Leuven de eerste keer dat hij op een 1000 cc op deze grandprix baan in actie kwam. Tijdens de trainingen had hij problemen om een goede afstelling te vinden waardoor hij vanaf de 25e plek aan de race moest beginnen.

De start was erg goed, echter in de eerste bocht kwamen twee rijders net voor hem ten val waardoor hij vol in de remmen moest, en zodoende weer plaatsen moest inleveren. Van Leuven kwam snel weer in een goed ritme en wist de nodige plaatsen weer goed te maken. Net toen hij aansluiting kreeg met de top 15 ging voor hem iemand rechtdoor waardoor er weer een gat viel. Hij wist dit gat wederom te dichten maar tegen die tijd was de race echter ten einde en finishte hij op de negentiende plek.


Lezing Wat is een hospice?

Venray | Op woensdag 17 augustus verzorgt Yarden een speciale thema-avond in het regionaal uitvaartcentrum Yarden & Goemans in Venray met als onderwerp Wat is een hospice?

In de lezing wordt ingegaan op hospices en hospice Zenit in Venray in het bijzonder. De lezing wordt verzorgd door Cis van Deurssen (coördinator hospice Zenit) en ondersteund met een presentatie en een filmpje ter ere van het 10-jarig bestaan van Zenit. Uiteraard is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Aan de orde komen onder andere vragen als wat is een hospice?, wat doen de vrijwilligers in het hospice? En hoe word je vrijwilliger in het hospice?

Er is verder aandacht voor de zogenaamde palliatieve zorg, zorg voor de gast (patiënt), zorg voor familie en naasten en het standpunt over euthanasie. De avond begint om 20.00 uur bij Yarden & Goemans, Keizersveld 54 in Venray. De toegang is gratis. Aanmelden kan via www.yarden.nl/agenda of bel: telefoon 0464 746 097 of 046 474 4681.

Hospice Zenit in Venray bestaat sinds 2006. Hier wordt palliatieve terminale zorg gegeven aan mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden. Het accent ligt op zorg, begeleiding en morele steun in de laatste fase van het leven. De zorg wordt gegeven door professionals die op vele manieren ondersteund worden door deskundige vrijwilligers. Hospice Zenit is een huis met zes kamers met een huiselijke sfeer en ligt in Venray aan de bosrand van de Hoenderstraat achter het ziekenhuis.

Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.