Afbeelding
Foto: henk lammen

Jeugdbridgers op WK in Italië

Salsomaggiore | Drie jeugdbridgers uit Venray nemen tot en met 13 augustus in Salsomaggiore (Italië) deel aan het WK jeugdbridge voor landenteams: Luc Tijssen (21), Youp Caris (19) en Pim Dupont (18).

Nederland is in alle vier categorieën vertegenwoordigd. Het WK is een zwaar toernooi dat het uiterste vergt van de spelers, coaches en non-playing captains. Het bestaat, net als het EK, uit een aantal voorrondes waarbij de spelers alle tegenstanders tegenkomen, daarna gaan de acht besten door voor de kwartfinale, halve finale en finaleronde. Dat betekent voor de spelers een zwaar en vol toernooiprogramma bij hoge temperaturen, er worden per dag drie of vier rondes gespeeld van veertien spellen. Ieder spel kan door een communicatiefout of een moment van onoplettendheid scores opleveren die een verschuiving in de ranglijst laten zien.

De teams van zes spelers waarvan iedere ronde er vier actief zijn doen er dus alles aan om het onderste uit de kan te halen, maar zijn er zeker ook op getraind hun hand niet te overspelen. Tactiek, durf, communicatie, een goed in elkaar gezet biedsysteem maar bovenal een goede teamgeest zijn nodig om dag na dag op topniveau te kunnen presteren. Van de twaalf Nederlandse junior- en aspirantspelers komen er drie uit Venray. Tijssen, Caris en Dupont zijn alle drie begonnen met bridgeles op de basisschool en brugklas en hebben erna bij jeugdbridge Venray De Brug hun verdere ontwikkeling in gang gezet.

Dankzij goede contacten in de regio hebben ze met hulp van goede sparringpartners een dermate ontwikkeling doorgemaakt dat een plaats in de NBB-selectie voor hen open stond. Veel oefenen, veel analyseren en vooral veel plezier in de sport heeft er te kunnen leiden dat ze momenteel in Italië het uiterste van hun kunnen laten zien op deze WK. En niet zonder resultaat. Na dag vier van het toernooi waarbij tweederde van de voorrondes zijn gespeeld, staan zowel de junioren als de aspiranten als de meisjes/dames (tot 25) selectie aan kop in de ranglijsten.

Via runningscores die per score op een board worden bijgewerkt, zijn alle resultaren te volgen via de website van de worldbridgefederation. http://www.worldbridge.org/repository/tourn/salsomaggiore.16/Microsite/Results.htm. Nog spannender is het om via http://www.bridgebase.com een real time vugraph uitzending te volgen omdat daar tegelijkertijd de score van de open en gesloten kamer vergeleken en gevolgd kunnen worden. Zowel het biedverloop als uitkomst en afspel zijn kaart voor kaart te volgen. Een gratis account is snel gemaakt, wedstrijden volgen is ook gratis op bridgebase.com.