Zomerproject voor kinderen

Venray | In de zomervakantie lezen kinderen vaak minder dan normaal. En dát kan na de vakantie een terugval in de leesontwikkeling tot gevolg hebben.

Bij de start van het nieuwe schooljaar hebben leerlingen niet meer het niveau dat ze voor de zomervakantie hadden. Dit wordt de zomerdip genoemd. Het is dus belangrijk dat kinderen ook in de vakantie blijven lezen. Als ouders samen met hun kind iedere dag minimaal een minuut of tien lezen, wordt de zomerdip, voorkomen.

Met het project Duik met een boek de zomer in wordt het vakantielezen nog leuker. Veel basisscholen doen mee met dit project. Vóór de vakantie wordt samen met de leerkracht een schatting gemaakt hoeveel boeken het kind kan lezen in de vakantie. De hoeveelheid boeken is niet belangrijk, meedoen wel. Er hoeven niet alleen leesboeken gelezen te worden. Denk ook eens aan een informatief boek over het land waar de reis naar toe gaat. Ook strips of kindertijdschriften zijn leuk om te lezen. Kortom, het maakt niet uit wat het kind leest, als het maar leest. Op een speciale lijst wordt bijgehouden wat de kinderen gelezen hebben. Deze lijst kunnen ze laten aftekenen in de bibliotheek en zo een sticker verdienen. Tijdens de vakantie kunnen de kinderen in de bibliotheek boeken lenen. Leuke boeken vinden is niet altijd gemakkelijk, daarom helpen de bibliotheekmedewerkers graag een handje.

Na de vakantie wordt het project op een feestelijke manier op school afgesloten. Doet de school niet mee? Dan kunnen de kinderen in de bibliotheek een deelnemersboekje afhalen en met de bibliotheekmedewerker afspreken wat ze gaan lezen. De bibliotheken Horst en Venray zijn de gehele vakantie geopend. Kijk voor meer informatie op www.biblionu.nl.