Afbeelding
Foto: Foto: Lions Venray

Snoeien tegen kanker succesvol

Venray | Lions Club Venray heeft de actie Snoei tegen kanker dit jaar een maand eerder dan gepland succesvol kunnen afsluiten.

De doelstelling van tien ton taxus-snoeisel was eind juli al gehaald en daarmee kon de periode van verzamelen en transport ook een maand ingekort worden. Leden van Lionsclub Venray brachten afgelopen week een vlaai bij inleverpunt Intratuin en Milieupark Venray, als dank voor de bereidwillige medewerking met deze actie. Veel particulieren brachten hun snoeiafval van de taxushagen in grote big bags naar een van de twee verzamelpunten, vanwaar de Lions het naar het verwerkingsbedrijf voor de farmaceutische industrie brachten. Die Big Bags bezorgden de Lions gratis te leen bij de particulieren of hoveniers aan huis. Hoveniers en particulieren met grote partijen konden de Taxustelefoon bellen, waarna Lions Venray het taxussnoeisel ook thuis kwam ophalen. Met de actie Snoeien tegen Kanker wordt bijgedragen aan de productie van een effectief geneesmiddel dat helpt bij de bestrijding van bepaalde kankersoorten. De werkzame stof paclitaxel kan alleen uit taxussnoeisel worden gehaald en tot medicijn worden verwerkt als het jong, zuiver en vers is. Uit taxusafval dat verontreinigd is door zand, steen, blad of hout kan geen paclitaxel gewonnen worden. Het is daarom heel erg belangrijk dat alleen jong, droog en zuiver snoeisel wordt verzameld en aangeboden. Lions Club Venray steunt hiermee de strijd tegen kanker, maar ziet er daarnaast op toe dat de netto-opbrengst die ze voor het snoeisel krijgen van de farmaceutische industrie, gebruikt wordt voor andere goede doelen. Zo steunen de Lions projecten voor kinderen die lijden aan spierdystrofie zoals onderzoeksprojecten, maar ook vakanties in het Tesselhuus voor kinderen met deze dodelijke spierziekte. Ook het Hospice in Venray ondersteunen zij. Op het eiland Texel staat een speciaal ingericht huis voor kinderen met spierziekten. Leden van Lions Club- en Rotary Club Texel namen hiertoe het initiatief en beheren dit huis nu al meer dan 30 jaar. Het contact van Lions Club Venray met het Tesselhuus bestaat al sinds 1982. Met de opbrengst van diverse activiteiten kunnen steeds acht kinderen die lijden aan spierdystrofie een week, met professionele begeleiding (een op een), op vakantie naar Texel.


Likeur maken

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt op zondag 21 augustus een cursus Likeur maken voor beginners gehouden door de likeurgroep van Gilde Dionysos. Verder zijn deze middag de Dionysosgroepen bier, wijn, likeur en culinair, aanwezig voor demonstraties, informatie en proeverijen.