De Wijnberg wil school uitbreiden

VENRAY | De Wijnberg wil het schoolgebouw aan het Molenpad in Venray uitbreiden. De school voor speciaal onderwijs heeft ruimtegebrek door de komst van vijftien extra leerlingen, van acht tot twaalf jaar, uit Venray.

De gemeente zoekt met het schoolbestuur naar een oplossing. De Wijnberg heeft, naast de hoofdlocatie in Venlo, nevenvestigingen in Roermond, Venray en Weert. De school biedt tijdelijk en passend onderwijs aan langdurig zieke kinderen en jongeren met een beperking.

De school wil alle Venrayse kinderen op één locatie in Venray onderbrengen.

De nieuwe talentencampus in Veltum is wellicht de beste optie zijn. Maar De Wijnberg is niet betrokken bij dit initiatief. Volgens de gemeente is de beoogde locatie in het gebouw van De Keg ook niet groot genoeg.

Bekeken wordt of het schoolgebouw aan het Molenpad toch kan worden uitgebreid. Mogelijk door verwerving van een aangrenzend perceel.

Een andere mogelijkheid is een verplaatsing naar een andere locatie. Zoals naar leegstaande lokalen, een school of ander gebouw in Venray.


Cultura Venray: werk aan winkel

VENRAY | Met de vorming van een bestuur heeft Cultura Venray een stap vooruit gezet. Peter ter Huurne ging als kwartiermaker aan de slag nadat de gemeenteraad half mei een startsubsidie van 250.000 euro toekende.

In korte tijd moest er veel geregeld worden. Cultura Venray is de nieuwe organisatie die de opvolger is van kunstencentrum Jerusalem. De bedoeling was dat Cultura Venray per 1 september het stokje zou overnemen. Door vertraging en doorlopende subsidieverplichtingen van de gemeente aan Jerusalem wordt 2016/17 een overgangsjaar. Jerusalem gaat de uitvoering regelen voor Cultura Venray dat puur een netwerkorganisatie is.

De eerste stap was de aanstelling van kwartiermaker Peter ter Huurne. Er werd een nieuwe stichting opgericht die op 26 juni is ingeschreven bij de notaris. Het vierkoppige bestuur wordt gevormd door voorzitter Wil van Gorkum, secretaris Martin Manders, penningmeester Jan-Hein de Wit en lid Patricia Haegens.

Alle vier zijn ze betrokken bij kunst en cultuur in Venray. Wil van Gorkum is als voorzitter gekozen omdat hij als docent kunstzinnige vorming aan het Raayland College al werkzaam is in het kunst- en culturele veld in Venray. Tevens had hij zitting in de regiegroep voor de opzet van Cultura Venray.

De nieuwe organisatie heeft als hoofdtaak vraag en aanbod van kunst en cultuur te verbinden. Er ligt een ondernemingsplan en de gemeente heeft 250.000 euro subsidie toegezegd voor het eerste jaar. De volgende stap is het werven van personeel.

Er is ruimte voor 3,5 fulltimebaan. Huisvesting, ict en administratie moeten nog geregeld worden. Evenals de opzet van een netwerk, kennis, databank en website.

De vier nieuwe medewerkers moeten binding hebben met kunst en cultuur in Venray. Ze zijn multi-inzetbaar zijn en brengen een eigen specialisme in. Zoals online marketing en communicatie, ict en websitebeheer, administratie en ervaring met evenementorganisatie en cultureel ondernemerschap.

Bij voorkeur hebben twee medewerkers een opleiding gevolgd aan een hogeschool voor de kunsten.

Cultura Venray verwacht vanaf februari 2017 geheel operationeel te zijn.

Er is nog twijfel over de naam. Cultura Venray dekt niet helemaal de lading omdat kunst er niet in voorkomt. Bovendien kan de naam als elitair gezien worden en zou het jongeren weinig aanspreken.

Als de organisatie eenmaal op poten staat wordt bekeken of een naamsverandering nodig is.


Archeologisch onderzoek Ooijen

Wanssum | Projectbureau Ooijen-Wanssum gaat een tweetal plekken in de toekomstige hoogwatergeul van Ooijen nader onderzoeken op archeologische waarden.

Directe aanleiding voor het aanvullende onderzoek zijn de uitkomsten van het recente proefsleuvenonderzoek. Daarbij zijn rondom Ooijen op verschillende niveaus tekenen van bewoning gevonden. De werkzaamheden starten midden augustus en duren 8 tot 10 weken. Rondom de werkzaamheden organiseert het projectbureau een archeologische excursie. Tijdens het proefsleuvenonderzoek is allerlei prehistorisch materiaal gevonden: stukjes keramiek van borden, kruiken en voorraadpotten, maar ook bewerkt vuursteen uit de Steentijd. Dat kwam overeen met de verwachtingen, maar op basis van nadere analyse van de vondsten, acht de Provincie Limburg het nodig om de twee sleuven bij Ooijen nog eens te openen. Het aanvullende onderzoek gaat letterlijk de diepte in; om te bepalen hoeveel jaar geschiedenis de locaties bevatten, wordt er tot op drie meter afgegraven. De projectcoördinator van het archeologische onderzoek, Reinier Ellenkamp, zal op zaterdag 10 september een excursie verzorgen. Na een algemene toelichting over het archeologisch onderzoek van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum wordt er een bezoek gebracht aan een van de sleuven in Ooijen. De excursie begint om 10.00 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 6 september via: info@ooijen-wanssum.nl.


Werkzaamheden aan gastransportnet

Veulen | Gasunie gaat binnenkort aan de Steegse Peelweg in Veulen werkzaamheden uitvoeren aan het gastransportnet. Nadat het gas is verwijderd uit de leiding wordt het overgepompt in een andere leiding zodat het weer gebruikt kan worden. Een klein deel kan niet op deze wijze worden verwijderd en zal gecontroleerd worden verbrand (affakkelen).

De werkzaamheden zijn tussen 15 augustus en 12 september. Het affakkelen kan gedurende korte tijd gepaard gaan met een krachtig geluid en 's nachts zijn er kleine brandvlammen en een gloed zichtbaar. Ook kan het zijn dat er af en toe een lichte gaslucht te ruiken is. De werkzaamheden leveren geen gevaar op voor de omgeving en de gaslevering blijft via een andere route gewoon in stand.