Grote tegenvallers bij verbouwing ISK

VENRAY | De verbouwing van de voormalige praktijkschool in Hegelsom tot internationale schakelklas (ISK) is veel duurder uitgevallen. De eerste raming ging uit van twee ton. De werkelijke verbouwingskosten bedragen 316.500 euro. Het gebouw, waarin dieren werden gehouden, bleek onhygiënisch te zijn.

De gemeente Venray moet 58.000 euro extra betalen. De totale bijdrage van Venray komt uit op 283.000 euro. Horst aan de Maas betaalt 363.500 euro, maar krijgt een vergoeding van het Rijk van 212.000 euro. Terwijl Venray geen tegemoetkoming krijgt.

De verbouwing van de praktijkschool voor landbouwonderwijs is een flinke financiële tegenvaller. De enorme kostenoverschrijding wordt verklaard door de grote tijdsdruk.

Op 1 juli, terwijl de verbouwing nog bezig was, ging het onderwijs van start in twee klassen. De school telt twaalf lokalen voor het onderwijs aan 160 anderstalige leerlingen, onder wie van het azc in Blitterswijck.

Het gebouw verkeerde in een slechte hygiënische staat. Dat was aanvankelijk over het hoofd gezien. Er werden honden, katten en knaagdieren in gehouden. De dierengeur was in het gebouw getrokken. Daardoor moesten alle vloeren, wanden en plafonds volledig gestript en opnieuw afgewerkt worden.

Hiermee was bij de kostenraming geen rekening gehouden. Ook niet met extra toiletten, de bestrating en het hekwerk. Tevens bleek de aanbestedingsprijs nogal tegen te vallen. Er waren vijf aannemers uitgenodigd waarvan er drie een offerte hebben ingediend. Wanten Bouw uit Sevenum bood de laagste prijs en kreeg de opdracht.