Weer topkermis in Venray

VENRAY | Venray kende weer een uitstekende kermis. Ondanks dat de week dit jaar midden in de late schoolvakanties viel. De kermispleinen puilden iedere dag uit van de bezoekers en exploitanten en horeca draaiden topomzetten. Het weer was gunstig: zonnig en niet te warm. De politie en EHBO spraken van een rustige en gemoedelijke kermisweek zonder noemenswaardige incidenten.

Door Henk Willemssen

Woensdagochtend tijdens de evaluatie in het gemeentehuis kwam wel de strijd tussen de horeca en kermisattracties ter sprake. Iedere vierkante meter in het hartje van Venray is immers 'goud' waard tijdens de zes zomerse feestdagen.

Doordat er de laatste jaren steeds meer horecazaken zijn bijgekomen, is het nog meer dringen geblazen. Kermisexploitant Hans van Tol repte zelfs over 'moord en doodslag'. "We moeten vooraf nog kritischer naar de opstelling kijken van de attracties, terrassen en overkappingen", zei Van Tol. "Want als de kermis eenmaal draait, dan lukt het verplaatsen niet meer."

Van Tol vond dat sommige kroegbazen hun zaak wel erg agressief exploiteren. "Iedereen wil de beste plek en probeert er nog een of twee meter bij te smokkelen. En de muziek staat zo hard mogelijk om de buurman te overtreffen."

Jan Boots van de Nederlandse Kermis Bond opperde daarom het idee kermisattracties te verplaatsen van de drukke pleinen naar net buiten het centrum, zoals naar de Julianasingel. Hans van Tol reageerde dat heel jammer te vinden. "Want Venray is een fijne kermis waar we allemaal goede omzetten kunnen draaien. Bij zo'n grote kermis zijn er altijd knelpunten."

Van Tol vindt dat horeca en kermis niet gescheiden kunnen en moeten worden. "We moeten het samen doen. Alleen kunnen we niets. Ik heb in 25 jaar Venray zien uitgroeien tot een van de beste van Nederland. Dat is ook de verdienste van de horeca."

Ook horecaondernemer Geert Pelzer ziet niets in het verplaatsen van attracties uit het centrum. "Nee, en ik denk dat de exploitanten dat ook niet willen. We hebben elkaar nodig." Hij wijst erop dat het aantal horecazaken groeit. Zo had nieuwkomer Goesting een groot en overdekt terras op het Henseniusplein.

Pelzer: "Geen enkele overkapping kwam op het kermisterrein. Wel over de weg maar er was overal voldoende ruimte over." Het was hem opgevallen dat de kermis dit jaar opvallend veel jongeren aantrok.