Afbeelding

Job coacht Olympische zwemmers

Rio de Janeiro | Venraynaar Job van Duijnhoven (27) begeleidt als sport biomechanicus en assistent-coach bij het New South Wales Institute of Sport vier zwemmers die zijn opgenomen in de Olympische ploeg van Australië voor Rio de Janeiro.

Kansen in het leven moet je pakken, maar ook creëren. Job van Duijnhoven weet daar alles van. Toen hij besloot om een trip door Australië te maken nadat zijn contract als assistent-coach bij het regionaal trainingscentrum zwemmen in Amsterdam vanwege geldgebrek niet werd verlengd, schreef hij een aantal zwemteams aan of hij een kijkje in de keuken mocht nemen. Hij was welkom. En zo stapte de Venraynaar twee dagen nadat Jacco Verhaeren naar Australië was vertrokken als de nieuwe bondscoach zwemmen, ook in het vliegtuig naar Down Under. Waar Jacco Verhaeren als bondscoach de verantwoordelijkheid kreeg voor de Australische zwemploeg op weg naar de Olympische Spelen in Rio, zorgde Job van Duijnhoven ervoor dat de zwemtoppers uit de staat New South Wales optimaal werden voorbereid in hun Olympisch traject. Vier van 'zijn' zwemmers werden uiteindelijk opgenomen in de Olympische ploeg. "James Magnussen is de belangrijkste troef van onze staat. Hij is tweevoudig wereldkampioen 100 meter vrije slag en won op dat onderdeel zilver bij de Olympische Spelen in Londen. Door een schouderblessure en operatie wist hij zich niet te kwalificeren voor de individuele 100 meter vrij, maar maakt hij wel deel uit van de 4x100 meter ploeg."

Het contract van Job van Duijnhoven loopt eind dit jaar af. Hij wil graag in Sydney blijven. "Maar dan meer in de rol van trainer van een eigen zwemploeg. Ik ben assistent-coach geweest bij het regionaal trainingscentrum en coördinator van de junioren bij zwemvereniging de Dolfijn in Amsterdam en werk nu bijna twee jaar in Sydney. Ik heb kunnen ervaren wat me ligt en wat ik leuk vind. Ik werk graag als coach van getalenteerde zwemmers. Zeker in Australië, waar veel meer mogelijkheden zijn in de zwemsport. Hier wordt veel geïnvesteerd in topsport. Het lijkt me een geweldige uitdaging om in Australië met een team zwemmers het traject naar de Olympische Spelen in 2020 in Tokio te doorlopen."