Afbeelding
Foto: Wonen Limburg

"Veilig en vertrouwd wonen"

Venray | In de aanloop naar de Week van de Dementie in september verschijnen enkele artikelen, gewijd aan het programma Venray Dementievriendelijk. Daaraan nemen velerlei organisaties in de Venrayse samenleving deel. Hun vertegenwoordigers, ambassadeurs genoemd, doen hun verhaal waarom zij aan het programma meewerken. Dit keer is het woord aan Marij op den Camp, medewerker Leefbaarheid bij woningcorporatie Wonen Limburg.

"Toen mijn moeder enkele jaren geleden steeds vergeetachtiger werd en vaker hetzelfde vroeg, had ik nog niet direct in de gaten dat dit het begin was van dementie. Dat besef kwam pas toen ze ook niet meer wist hoe ze de magnetron moest instellen en bij het wandelen de weg naar huis vroeg. Mijn moeder woont nu veilig in een verpleeghuis. De weg ernaartoe was echter lang en moeizaam," zegt Marij.

Vanuit haar rol als medewerker Leefbaarheid levert zij een bijdrage aan een dementievriendelijk Wonen Limburg, en daarmee ook aan het programma Venray Dementievriendelijk. Ze vervolgt: "Bewoners van onze huurwoningen met dementie blijven langer thuis wonen. Wij geven informatie over de ziekte aan onze medewerkers en de omgeving waarin de bewoners wonen. Voor gedrag dat als vreemd en misschien overlastgevend wordt ervaren krijg je begrip als je de achtergrond hiervan kent."

Voor de huurder en zijn mantelzorger(s) is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk veilig en vertrouwd kan blijven wonen in de voor hem vertrouwde woning. Kleine aanpassingen in de woning kunnen hierbij een hulp zijn.

Marij besluit: "Er is op het gebied van dementie de komende jaren nog genoeg te doen. Ik ga er graag verder mee aan de slag!"


OP festival

Horst | Op zondag 11 september vindt voor de vierde keer het OP festival op het Wilhelminaplein in Horst plaats. Dit is een gratis toegankelijk festival waar Horst aan de Maas laat zien wat er in de gemeente allemaal te beleven is op cultureel gebied. Twee podia, straattheater, workshops en heel veel meer. Tijdens OP festival verandert het Wilhelminaplein in een echt festivalterrein met een zeer divers programma. Op het programma staan onder andere Shantygroep de Maashave, TAKE 9, Balletschool Horst, Thalamus, Kukeleku, Slagwerkgroep Harmonie Horst, Muzikantine en Theater Kleinkunst. Voor meer informatie zie www.op-festival.nl.