Van links naar rechts Peter Gommans, Henk Overkamp, Helene Busser en Dicky van Meetelen.
Van links naar rechts Peter Gommans, Henk Overkamp, Helene Busser en Dicky van Meetelen. Foto: Henk Lammen

"Een fijne, gezellige kermis"

Venray | Nog een kleine dag en dan start het grootste evenement van Venray: de kermis. Deken Smeets zegent vrijdag de attracties in waarna om 15.00 uur officieel het startschot wordt gegeven voor het zesdaagse spektakel.

Door Henk Lammen

Aan het begin van de week druppelen de kermisexploitanten een voor een binnen op de parkeerterrein bij sporthal De Wetteling in Venray. Ze worden begroet door kermiscoördinator Helene Busser en kermismeester Peter Gommans. De begroeting met de eerste exploitanten is hartelijk.

Busser kan niet wachten tot de attracties gaan draaien. Een ding kan ze vooraf al beloven. "Het wordt evenals voorgaande jaren een heel gezellige kermis. We hadden dit jaar te maken met de concurrentie van kermissen in andere steden die gelijktijdig vallen met Venray. Desondanks hebben we heel veel inschrijvingen en zijn er in geslaagd een gevarieerde kermis voor jong en oud samen te stellen. We hebben toppers als het reuzenrad en de No Limit en veel attracties voor een breed publiek. Ja, daar zijn we enorm trots op."

Met 64 attracties en een verwachte bezoekersstroom van 200.000 mensen is de kermis de grootste toeristische trekpleister. De kinderkermis bij de Grote Kerk ontbreekt dit jaar door bouwactiviteiten op het grasveld. Die is nu verplaatst naar het Gouden Leeuwterrein. Dit gaat niet ten koste van de aantrekkelijkheid van de Venrayse kermis. Busser: "Ik denk dat het dorpse karakter van de kermis een van de redenen van de exploitanten is om ieder jaar weer naar Venray te komen. Zoals we met hen omgaan, op een eerlijke manier zaken doen met een persoonlijke benadering. We willen voor hen het beste, dan is het voor iedereen goed. Wij denken dat die aanpak werkt."

Ze krijgt bijval van Dicky van Meetelen, uitbater van de poffertjeskraam. Al meer dan dertig jaar is hij te gast in Venray. "De ontvangst alleen al is ieder jaar opnieuw geweldig", zegt hij. "Keurig, netjes, daar kunnen ze in een grote stad als Eindhoven een puntje zuigen. Het is een gezellige, fijne kermis." Henk Overkamp van de Lucky Cranes (grijpkranen), ook al meer dan dertig jaar present, onderstreept die woorden. "Het is al bijna een feest als we hier aankomen. Dan is de kermis nog niet begonnen. Alles is super geregeld. Dat waarderen wij als kermisexploitanten enorm."

Volgens Van Meetelen kan Venray dan ook gemakkelijk de concurrentie aan met kermissen in steden van een grotere omvang. "Zondermeer. Als je alleen al naar de vermaakzaken kijkt, Eindhoven slaagt er niet in om wat hier staat, binnen te halen. Venray kan met alle kermissen wedijveren."