Iconenexpositie

Tienray | Van 6 tot en met 18 augustus zijn in de kerk in Tienray iconen te zien. In het kader van het H. Jaar van Barmhartigheid heeft Geert Hüsstege vijftien iconen geschilderd over Gods liefde en barmhartigheid.

De bekende zeven werken van barmhartigheid komen terug in de evangelische verhalen met als thematiek barmhartigheid. De icoon van de Verloren Zoon of de Barmhartige Vader staat hierbij centraal. Daarnaast is er ook een icoon te zien van de Moeder van Barmhartigheid. De iconententoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de kerk.

Geert Hüsstege (48) viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als iconograaf en restaurateur. De eerste beginselen hiervoor heeft hij in Tongerlo(B) geleerd onder leiding van Vader Chrysostomos van de Russische Orthodoxe Kerk. Op zijn uitnodiging heeft Geert zich verder in de technieken van iconen "schrijven" bekwaamd in Wenen. Deze jaren heeft hij de achterliggende geschiedenis en theologie van iconen grondig bestudeerd met de leefregels voor de iconenschilder. Hierna heeft hij zijn studies in Kolomna (Rusland) voortgezet bij Vader Ambrosius. Inmiddels exposeert hij regelmatig zijn eigen werk en heeft tal van cursussen en lezingen verzorgd. Kijk op www.husstege-iconen.nl.

Op donderdag 11 augustus om 20.00 uur wordt in de kerk in het kader van de iconententoonstelling een lezing en bezinningsavond gehouden rondom het thema Moeder van Barmhartigheid. Hoe mogen we de barmhartigheid zien, hoe is Maria hier in een voorbeeld en tegelijkertijd hoe kunnen we barmhartigheid laten gelden in ons eigen leven? De toegang is gratis.