'Gymlessen raken vaker in de knel'

VENRAY | Het bewegingsonderwijs op de Venrayse basisscholen komt steeds vaker in de knel. Dat menen enkele politieke partijen. Door langere afstanden tussen school en gymzaal of bij slecht weer worden sportlessen ingekrompen of zelfs helemaal geschrapt.

De gemeenteraad wil nog dit jaar een overzicht zien van welke gymzalen en sporthallen de basisscholen gebruik maken. Tevens moet per lesgroep worden aangegeven hoe het vervoer (te voet, per fiets of bus) is geregeld en hoe lang de afstand en de reistijd is.

inVENtief, PP2 en Samenwerking dienden onlangs tijdens de behandeling van de voorjaarsnota een motie in die met een ruime meerderheid werd aangenomen. Gymlessen worden vaker ingekort of komen te vervallen zonder dat ze worden ingehaald, menen de fracties.

De drie partijen wijzen erop dat er straks met de sluiting van De Toverbal opnieuw een sportzaal in Venray gaat verdwijnen. Ook Leunen beschikt vanaf komend schooljaar niet meer over een eigen gymzaal door de sloop van het oude gemeenschapshuis De Brink. De leerlingen van basisschool De Meent maken voortaan gebruik van sporthal De Wetteling in Venray, op anderhalve kilometer van de Leunse basisschool.

De zorg voor voldoende en goed bereikbare gymzalen en sporthallen is een taak van de gemeente. Het maakt onderdeel uit van de onderwijshuisvesting. Bij de gemeenteraad ontbreekt momenteel het inzicht van hoe het bewegingsonderwijs geregeld is en waar de knelpunten zitten. Het gevraagde overzicht wordt later dit jaar besproken in de commissie Leven.