Azc voorlopig nog lang niet vol

BLITTERSWIJCK | Afgelopen vrijdag was het zes weken geleden dat de eerste asielzoekers hun intrek namen op het asielzoekerscentrum in Blitterswijck. Het was een groep van veertig vluchtelingen, voornamelijk uit Irak en vooral Syriƫ.

Door Henk Willemssen

De bedoeling was dat na de opening op 17 juni iedere twee weken zo'n honderd asielzoekers zouden instromen. Zodat het asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch eind juli vol zou zitten met het maximumaantal van 450. Deze planning blijkt veel te optimistisch. Want de teller staat nu op 165. Bijna twee derde deel van de opvangcapaciteit staat nog altijd leeg.

COA-woordvoerder Robert Ploeg verwacht niet dat het azc in Blitterswijck de komende tijd snel zal volstromen. "Nee, dat denk ik niet. We hebben in Nederland te maken met veel minder asielaanvragen. De verwachting voor dit jaar was 1200 per week. En we zitten nu op 400 nieuwe asielzoekers per week. Maar ja, dat is nog bijna een azc vol."

Ploeg wijst op de piek in de herfst van afgelopen jaar. "Toen ging het om vele duizenden asielaanvragen per week. Het kan weer heel snel omslaan. Als het ergens in de wereld weer misgaat. En dan hebben we al die lege plekken ineens heel hard nodig."

In Blitterswijck komen er voorlopig geen grote groepen bij. "Nee, het gaat nu druppelsgewijs. Maar het verdere verloop is lastig te voorspellen. Als we de bedden nodig hebben, dan gebruiken we ze ook."

Er verblijven momenteel zeventien kinderen van vier tot twaalf jaar op het azc. Na de zomervakantie gaan ze naar de basisscholen van Meerlo en Swolgen. "Het is voor veel ouders een hele stap om hun kind, in een voor hen vreemd land, naar school te sturen", meldt locatiemanager Carla Wijnhoven. De oudere kinderen gingen al voor de vakantie naar de ISK (internationale schakelklas) in Hegelsom. Ze krijgen nu fietsles zodat ze straks zelfstandig naar school kunnen gaan.