Marian Bartray, ’t Pioniersmegje uit Ysselsteyn.
Marian Bartray, ’t Pioniersmegje uit Ysselsteyn. Foto: Henk Lammen

"Het is een sfeerbeleving"

Ysselsteyn | De oplettende automobilist, fietser of voetganger heeft haar ongetwijfeld al een keer voorbij zien komen. Marian Bartray (54) uit Ysselsteyn heeft sinds maart 2015 haar eigen picknickservice. Als 't Pioniersmegje bezorgt zij op haar fiets een picknick op iedere gewenste locatie in de omgeving.

Door Henk Lammen

Het idee ontstond twee jaar geleden tijdens een bezoek van Marian en haar man Peter aan dochter Lynn die stage liep in Kaapstad (Zuid-Afrika). Met z'n drietjes bezochten ze een wijnlandgoed voor een proeverij. "Daar genoten we samen van een picknick. Op een deken en onder een parasolletje, onder een heerlijk zonnetje. Een wijntje proeven, iets eten. Heerlijk ontspannen, geen social media en mobieltje. We hadden echt tijd voor elkaar. Ik zei meteen dat het iets was om in Nederland te gaan doen. Heb wat dingetjes opgeschreven en ben bij terugkomst meteen aan de slag gegaan."

Het idee van een eigen picknickservice liet haar sindsdien niet meer los. Vorig jaar maart werd haar droom verwezenlijkt toen ze zich bij de Kamer van Koophandel inschreef als picknickservice 't Pioniersmegje. De uitnodiging om de sfeerbeleving te ondergaan, wordt op een vroege vrijdagmorgen wijselijk niet afgeslagen. Marian zet de deksel van de picknickkist, die fungeert als dienblad, op de keukentafel. En pakt het 'cadeautje' uit. "Het mooie is dat ik de mensen mag verwennen met streekproducten uit De Peel. Alles wat in de kist zit, maar ook de kist zelf, is stuk voor stuk afkomstig van enthousiaste lokale ondernemers."

Een royale deken in de kleuren rood en groen, het logo en de naam zijn er in gestikt, tafellakens, schalen en plankjes, alles is in dezelfde stijl. Een informatieboekje dient als handleiding bij de picknick. Er staat in wat zich in de kist bevindt. Van onder andere een heerlijk vers gebakken croissant, Ysselsteyns bruin brood, aspergesoep, drie soorten ambachtelijke jam tot en met verse aardbeien, pittige Peelsalami, Pastrami van het Japanse Wagyurund en koffie of thee. Maar ook boter voor de broodjes, zout en peper voor het eitje, suiker en koffiemelk, servetten zelfs een afvalzakje en vochtige doekjes om de handen schoon te maken, ontbreken niet. Met een 1-kops filtertje maken we een kopje koffie en nemen een stukje brood met zelfgemaakte pittige appeljam.

De klant is bij haar koning. "Op mijn fiets bezorg ik de picknick aan huis, of op iedere locatie waar de mensen maar willen. En kom ook alles weer ophalen. Het is een complete beleving. Bij grotere groepen of als de afstand te ver wordt, kom ik uiteraard met de auto", lacht ze. Het tweede kopje koffie wordt geserveerd. De tijd tikt gestaag door. Het is alsof ze mijn tijdsdruk proeft. "Je moet het echt zien als een sfeerbeleving. Het uitpakken van een cadeautje. We leven in een enorm snelle, vluchtige wereld. Hiervoor moeten de mensen de tijd nemen. Heerlijk ontspannen, lekker genieten, je laten verrassen." Dus geniet ik nog maar even van de koffie die ik per slot van rekening zelf heb gezet….. Voor meer informatie is 't Pioniersmegje telefonisch bereikbaar onder 06-10189655.