De eerste fruitveiling.
De eerste fruitveiling. Oude foto

De eerste fruitveiling

Venray | Op 23 juli 1921 verscheen in Peel en Maas een bericht, waarin melding gemaakt werd van 'ernstige plannen tot het oprichten van eene veiling speciaal voor bewaarfruit te Venray. Waar Venray gelegen is in het centrum van de fruitstreek, biedt dit plan alle kans van slagen en zullen de fruittelers hiervan slechts kunnen profiteeren.'

De daad werd bij het woord gevoegd en in de namiddag van woensdag 14 september 1921 werd te Oostrum de eerste fruitveiling gehouden langs de grindweg van het station tot bij het café Jacob Vervoort (later Verheggen). Er was voor deze plek gekozen, omdat ze vlak bij het station lag. Vanaf 1923 vond de veiling plaats vanaf het spoorwegemplacement. De aanvoer bij de eerste veiling bedroeg 35.000 kilo appelen en peren met soorten als sterappelen, paradijsappelen, zijdenhemdjes, zijdenklumpkes, meisjesappelen, appelperen, schijfperen en keizerinnenperen.
De veiling werd gedurende een paar jaar elke woensdag in het seizoen langs de weg gehouden. In 1927 vond deze plaats in de nieuw gebouwde veilingloods die links van café Frans Sanders (tegenover Vervoort richting Venray) gelegen was. De loods werd op 21 september 1927 na een H. Mis in de Kapel van Oostrum kerkelijk ingezegend. Vervolgens vond de eerste veiling in het nieuwe gebouw plaats.
Deze foto van omstreeks 1932 werd bij de ingang van het veilinggebouw gemaakt. Zittend v.l.n.r.: Grad de Mulder; Wilhelmina Sanders-Verheijen; Frans Sanders; ... Schuurmans. Staand v.l.n.r.: Bér Leeder; Frans Linskens; ...Goertz; Grada van de Voort; Tonie Wolters; ... van Leuven.
Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.