"Bibliotheek verhuizen naar kernwinkelgebied"

VENRAY | Het centrum van Venray moet compacter, completer en comfortabeler worden. Het overschot aan winkelruimte moet een maatschappelijke functie krijgen. Dat stellen burgemeester en wethouders in de nieuwe centrumvisie. Daarbij speciale aandacht voor de bibliotheek, de oude Albert Heijn locatie en De Bleek.

Venray kampt net als met andere gemeenten in Nederland met leegstand in het centrum. Er is een overschot aan winkelruimteDe gemeente Venray wil samen met ondernemers, bewoners en pandeigenaren, het centrum een impuls geven. "Dat kunnen we alleen samen doen. Daarom is het ook goed dat deze visie samen met betrokken partijen is ontstaan", legt wethouder Loonen uit.

Venray streeft naar een overzichtelijk compact kernwinkelgebied met een hoge concentratie van winkels en horeca, maar ook met ruimte voor maatschappelijke functies. Een breed en divers aanbod is belangrijk voor de aantrekkelijkheid van het centrum net als aantrekkelijke en veilige openbare ruimte met aandacht voor het historische karakter en de gevels van panden.

De verplaatsing van de bibliotheek naar een locatie in het kernwinkelgebied is het eerste concrete project. "Door die verplaatsing ontstaat er een grotere stroom aan mensen die het centrum bezoeken", legt Jan Loonen uit. Deze verplaatsing sluit precies aan op een van de andere speerpunten, de voormalige Albert Heijn locatie. "Qua ruimte zou de bibliotheek daar goed inpassen", stelt Loonen.

Derde speerpunt is de zuidkant van De Bleek. "De Bleek is belangrijk voor de toevoer van het parkeerterrein naar de Grote Markt. Het zuidelijk gedeelte van De Bleek zou ook een meer maatschappelijke functie moeten kunnen krijgen." De wethouder erkende wel dat nu juist in De Bleek weer een groot aantal winkels gevuld is. Dat is volgens Loonen een goede ontwikkeling. Neemt niet weg dat de gemeente ondernemers die aan de rand van het centrum gevestigd zijn, graag naar het kernwinkelgebied wil krijgen.

Volgens Loonen is de centrumvisie een startpunt, een middel om de aantrekkelijkheid van het centrum te verhogen. "Het besef is er bij alle partijen dat er zaken moeten veranderen. Dat maakt de start alleen maar makkelijker."

Op 7 september wordt de centrumvisie behandeld in de raadscommissie Werken en Besturen. De gemeenteraad buit zich 27 september over dit voorstel.


Verrassing voor Angelique

Venray | Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Angelique Arts uit Venray. Stichting CliniClowns, waar Arts vrijwilliger is, deed een aanvraag bij het VriendenFonds voor een Efteling arrangement.

Die aanvraag werd gehonoreerd en Angelique Arts was dolgelukkig. "Wow, wat een enorme verrassing! Het is een lang gekoesterde droom die uitkomt voor ons gezinnetje. Alsof ik me in een 'droomvlucht' bevind."