Parkeren met blauwe zone

VENRAY | Het nieuwe parkeerbeleid in het centrum van Venray kan 14 oktober van dit jaar van start. Het college van B en W heeft de uitgangspunten van het parkeerbeleid deze week vastgesteld.

In de praktijk komt er op neer dat in een klein gebied, direct grenzend aan het winkelgebied, een blauwe zone wordt ingevoerd. Ook op drie andere locaties, nabij de Ursulastraat, de Raadhuisstraat en tegenover het politiebureau wordt een blauwe zone ingesteld. In die gebieden mag men met een parkeerschijf maximaal 2 uur parkeren. Opvallend is dat de woonwijken zoals bijvoorbeeld de Oranjebuurt, vooralsnog geen blauwe zone wordt. "Op basis van de ervaringen wordt bekeken of er met de nieuwe maatregelen overlast ontstaat in de woonwijken. Mocht daar daadwerkelijk sprake van zijn, zal bekeken worden of de blauwe zone verder uitgebreid moet worden."

Verder voorziet het beleid in langparkeermogelijkheden voor ondernemers en medewerkers aan onder andere de Hoenderstraat en de St. Jozefweg.

Betaald parkeren is er op de parkeerterreinen met een slagboom en in de parkeergarage aan de Gouden Leeuw. De prijs daarvan wordt een euro per uur en een maximum van drie euro per dag.

Centrumbewoners kunnen aanspraak maken op een ontheffing voor de blauwe zone. Hiervoor wordt maximaal de helft van het aantal plekken in de blauwe zone vrijgemaakt. Een ontheffing kost voor bewoners 125 euro per jaar. Bewoners die in het verleden een parkeervergunning hadden krijgen voorrang bij de aanvraag.

Voor de parkeerterreinen met een slagboom en de parkeergarage is een abonnement mogelijk. Voor de parkeerterreinen kost dit 75 euro per jaar voor bewoners en 250 euro voor ondernemers. Voor een vaste plek in de parkeergarage wordt voor iedereen 250 euro per jaar gerekend.

Met dit beleid hoopt de gemeente het centrum aantrekkelijk te houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers. "Dit voorstel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen deze partijen", aldus wethouder Busser.

Tot 14 oktober blijft alles zoals het nu is. De tussenliggende tijd biedt de mogelijkheden om abonnementen en ontheffingen aan te vragen. Ook zal de gemeenteraad nog groen licht moeten geven. Busser benadrukt dat na de invoering intensief gehandhaafd zal worden. Verder zal na een jaar het beleid met alle partijen geƫvalueerd worden.