Boomkweker Wijnhoven: "Iedereen heeft waterschade"

Venray | Het zuiden van het land kreeg vorige maand een aantal keer te maken met hevige regenval. Met name boeren, tuinders en kwekers werden gedupeerd, ook in de regio Venray. Inmiddels kan de balans voorzichtig worden opgemaakt. Hoe groot is de schade? En wat vinden de getroffenen ervan dat de overheid er niets in ziet om de geleden schade te compenseren?

Door Sven Poels

Joos Jakobs, een van de eigenaren van Loonbedrijf Jakobs in Geijsteren, schat de schade aan zijn aardappel-, bieten- en maisvelden vooralsnog op 150.000 tot 200.000 euro. "Het bedrag voor ons loonbedrijf (Jakobs verleent diensten aan andere boeren in de (wijde) regio, red.) weten we niet. De totale schade is pas in de herfst bekend, als alles uit de grond wordt gepeuterd."

Dat de overheid geen noodfonds wil aanwenden voor het extreme weer begrijpt hij wel. "De ene boer heeft 100 procent schade, de andere tien procent. Waar moet je dan compenseren?" Wel acht hij aannemelijk dat het Waterschap (Peel en Maasvallei, het regionale overheidsorgaan verantwoordelijk voor het waterbeheer in Noord- en Midden-Limburg) over de brug komt. "Maar ook daar durf ik eigenlijk nog niks op te zeggen. Ik heb dit in meer dan 30 jaar nog nooit meegemaakt."

Ook John Janssen, boomkweker uit Wanssum, spreekt van een unieke situatie. "Het komt wel eens voor dat kleine plekjes verregenen, maar zo extreem heb ik het nooit eerder gezien. Van de tien hectare is bijna een hectare weggevallen; de schade is moeilijk te zeggen maar ik schat het op minimaal 50.000 euro." Janssen heeft een schadeclaim ingediend bij het Waterschap. "Het zal een heel moeilijk proces worden, maar als we allemaal samenspannen zal het toch iets uit moeten halen. Ook vanuit de overheid zal misschien toch nog een compensatie komen, al is het voor akkerbouwers makkelijker om zich tegen waterschade te verzekeren en wordt de extreme regenval waarschijnlijk geschaard onder het eigen risico." Janssen rekent erop dat hij (een deel) zelf zal moeten opvangen. "We hebben nu een of twee jaar minder inkomen, maar het is te overleven door te schuiven met de teelt."

Theo Wijnhoven, collega-boomkweker uit Wanssum, is minder positief. Ook hij heeft een klacht ingediend bij het Waterschap, maar verwacht daar weinig van. "Er wordt toch niks mee gedaan. Ze zijn in het verleden al eerder nalatig geweest. 'Het is overmacht, niks aan te doen', zeggen ze dan. Gewoon pech voor mij dus. Ook heb ik een brief naar de overheid geschreven, maar de afhandeling gaat behoorlijk langzaam." Wijnhoven taxeert zijn schade op 'een halve ton'. "Ik heb nog niet geteld, maar kan wel zien dat er veel kapot is gegaan. Het is de eerste keer in 30 jaar dat me dit overkomt. En niet alleen ik: alle boeren, tuinders en kwekers met lage percelen. Iedereen heeft waterschade."

De drie ondernemers zijn ervan overtuigd dat de extreme weersomstandigheden het gevolg zijn van klimaatverandering. Jakobs: "Je kunt er een beetje op anticiperen, door de afwatering beter in orde te maken. Bijvoorbeeld door de sloten beter schoon te maken."