Wout zoals we hem afgelopen week vaak zagen met Froome in zijn wiel
Wout zoals we hem afgelopen week vaak zagen met Froome in zijn wiel Foto: Marieke v.d. Munckhof

Focus Wout nu op Rio

Venray | Eerst de stevige schouderklop, daarna de warme omhelzing. Wat er boven in Le Bettex gebeurde tussen Chris Froome en Wout Poels behoort tot de onvergetelijke momenten in de Tour de France van 2016. Het kenmerkte de dankbaarheid van de Tourwinnaar jegens een van zijn beste assistenten. Zonder enige klassering van betekenis is Poels in die rol uitgegroeid tot een van de meest opvallende renners in de afgelopen Tour.

Door Jeroen Wielaert

Froome was net als Tom Dumoulin en Bauke Mollema tegen het asfalt gesmakt in de door zware regenval gevaarlijk geworden Alpenetappe naar Le Bettex. Het liep uit tot een tragedie voor beide Nederlanders. Froome kon de schade beperkt te houden, ondanks de duidelijk zichtbare verwondingen en zijn gerafelde gele trui. Het was voor het grootse deel de verdienste van Wout Poels, de Limburger die gewoon overeind bleef. Stoïcijns gidste hij zijn kopman naar de top. En anders dan anders ging hij zelfs voor hem over de streep.

Radioverslaggever Fred Adam van RMC noemde Wout de 'sjerpa van de gele trui.' Sportkrant L'Équipe kwam met een speciaal artikel over de Limburger met een tamelijk gedetailleerd overzicht van zijn loopbaan. De teneur was als in andere media dat Poels meer is dan een knecht. Streekgenoot en mentor Peter Winnen zag het allemaal van dichtbij gebeuren op Le Bettex, als gast van de NOS. Met een grinnikje zei hij: "Wout rijdt zeer solide. Hij doet precies wat hem gevraagd wordt. Elke keer is hij op het juiste moment erbij, als het er echt om spant. Ze hebben bij SKY een aparte manier van de taakjes verdelen. Het is wel zo dat Wout op de cruciale momenten het belangrijkste doet."

Winnen heeft tijdens de Tour af en toe gebeld met Poels. Ook in het contact met zijn beroemde voorganger uitte Poels geen frustraties over zijn ondergeschikte positie. Winnen: "Nee. Hij vindt het zelf een leerzame tijd. Hij wil zelf ook wel een keer voor een klassement gaan in een grote ronde. Het schijnt dat ploegbaas Brailsford er welwillend tegenover staat. In de Ronde van Italië dan, of in de Vuelta." Maar heeft hij echt de potentie?

Winnen: "Hij kan duidelijk drie weken aan. Maar voor het klassement rijden is wel heel moeilijk. Je zult drie weken door moeten zonder zwakte. En als je die wel hebt net doen of die er niet is. Hij kan nog wel doorgroeien. Hij komt op de leeftijd dat zijn lichaam volwassen en uitgehard is. Zijn carrière is natuurlijk op een heel pijnlijke manier gebroken geweest door die val in de Tour van 2012. Hoe hij daarvan is terug gekomen geeft ook wel zijn hardheid aan."

Daags na die moeilijke finale in le Bettex is er veel mediabelangstelling rond de bus van SKY. Ook Poels moet veelvuldig voor de camera's verschijnen. Hij is het wel eens met mijn constatering dat hij in deze Tour duidelijk is gegroeid. Hij zegt: 'Dat is wel mooi! Het is wel een bevestiging. Vorig jaar ging het op de Alpe d'Huez ook al zo goed. Het is niet helemaal een verrassing.' Het mooiste moment van Wout Poels, de hele Tour overziend? Met een brede lach: "Parijs!"

Het is nog twee weken voor de Olympische wegrit in Rio de Janeiro. Dan hoeft Wout Poels zich niet op te offeren voor Chris Froome. De focus van Wout ligt vanaf nu dan ook op Rio. Vrijdag rijdt hij nog het criterium in Heerlen en zondag vliegt hij naar de Braziliaanse hoofdstad. Op zaterdag 6 augustus wordt de wegwedstrijd al gereden. Dave Brailsford, teambaas bij Sky, de ploeg van Poels, ziet Wout als een van de favorieten.

Voor Wout zelf is een gouden medaille in Rio een grote droom. "Kansen liggen er zeker. Als alles meezit, zit het er in", verkondigde hij na afloop van de Tour. De Nederlandse ploeg bestaat verder uit Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin. Of laatstgenoemde werkelijk aan de start zal verschijnen is nog twijfelachtig gezien zijn polsbreuk.