Prima beoordeling fietsroutenetwerk

Venray | De hoogst haalbare beoordeling voor het fietsroutenetwerk krijgen. Dat is het doel van Routebureau Noord- en Midden-Limburg.

En het Routebureau is hard op weg hiernaar. In 2014 scoorde het fietsroutenetwerk in Noord- en Midden-Limburg bij 81% van de ondervraagden een 8 of hoger. Onlangs werd het onderzoek herhaald en scoorde het netwerk nog beter: 96% van de respondenten is zeer tevreden over het routenetwerk en het gemiddelde rapportcijfer is een 8,7. Het fietsroutenetwerk in Noord- en Midden-Limburg telt 1400 kilometer. De routes worden bewegwijzerd door middel van het knooppuntensysteem; een ingenieus systeem dat maakt dat fietsers zelf routes kunnen samenstellen.

Het Routebureau Noord- en Midden-Limburg zorgt voor aanleg en onderhoud van het netwerk. Het routenetwerk wordt gebruikt door inwoners van de regio maar ook door toeristen. Maar liefst 22% van de Nederlanders gaat tijdens een vakantie in Limburg van 2 dagen of langer een keer uit fietsen en daarmee is fietsen een van de belangrijkste tijdsbestedingen. Fietsen in Limburg wordt door het landelijke Fietsplatform beoordeeld met vier van de vijf sterren. Verbeterpunten zijn vooral te vinden in het toevoegen van rustplekken en het verbeteren van de bewegwijzering naar die plekken. Coördinator van Routebureau Noord- en Midden-Limburg, Nikolien van Isterdael, denkt dat die vijfde ster binnen handbereik is. "Het onderzoek biedt veel inzicht in wie de fietsers zijn en wat ze willen, daar kunnen we natuurlijk naadloos op aansluiten."


Project EHBO-doos op scholen

Venray | Het Rode Kruis afdeling Horst a/d Maas-Venray verzorgde de afgelopen weken EHBO-lessen aan de basisschoolleerlingen van de Petrus' Bandenschool in Venray.

De groepen 5 en 6 werden daarin bekend gemaakt met enkele basisonderdelen van de hulpverlening. Na een presentatie van de leerlingen over hun project De EHBO-doos en vervolgens een kort verhaal van instructrice Riny Janssen over het Rode Kruis, konden de kinderen eindelijk aan de slag. In kleine groepen werd onder andere een mitella en een vingerverband aangeleerd zodat de jongeren deze hulp ook in de praktijk toe kunnen passen.

"Het is zeer belangrijk om jongeren al op tijd te leren hoe ze EHBO toe moeten passen. De meeste ongelukjes gebeuren namelijk thuis, tijdens het buitenspelen en het sporten", aldus Tom Barents, bestuurslid van de Rode Kruis-afdeling. Het doel van deze middagen is om de jongeren kennis te laten maken met EHBO. Het is namelijk erg belangrijk om adequaat eerste hulp te kunnen verlenen in geval van nood. Hiervoor heeft het Rode Kruis de opleiding EHBO voor jongeren ontwikkeld die op beide locaties in de afdeling gegeven wordt. In het najaar start die in Venray. Er wordt eens in de twee weken op maandag een lesavond georganiseerd. Ze beginnen met één jaar waarna alles stap voor stap wordt uitgebreid. Meer informatie hierover is te vinden via onze website www.rodekruis.nl/horst-venray.


Voorverkoop horecamunt kermis

Venray | De horeca van Venray zet een nieuw middel in om de wachtrijen bij de muntverkoop tijdens evenementen te verkorten. Door het inzetten van voorverkooppunten hoopt de horeca de rijen in te korten. Tijdens de kermis begin augustus wordt gestart met de voorverkoop.Bij verschillende voorverkoopadressen is het vanaf vrijdag 29 juli mogelijk om horecamunten te kopen. Hiermee bieden de horecaondernemers van Venray centrum een nieuwe, gezamenlijke, service aan haar gasten. De afgelopen jaren is Hulsman met de voorverkoop voor de carnavalsdagen begonnen, nu pakt de horeca deze draad gezamenlijk op. De horecamunten zijn te koop bij Hulsman, De Uitmarkt, Het Moment, Goesting en Kafee-Met. De munten zijn ook tijdens de kermisdagen te koop en behouden na de kermis hun waarde.