Millanie Reynders geniet ieder jaar van een week kindervakantiewerk.
Millanie Reynders geniet ieder jaar van een week kindervakantiewerk. Foto: Henk Lammen

"Het voelt heel vertrouwd"

Venray | Kindervakantiewerk Venray, dit jaar van 25 tot en met 29 juli, draait op tientallen trouwe vrijwilligers. Afgelopen maandag werd het startsein gegeven, vrijdag (morgen) wordt de week afgesloten met een bezoek aan Toverland in Sevenum. Millanie Reynders is een van hen: "Terugkomen voelt telkens alsof je na een lange tijd je familie weer ziet."

Door Sven Poels

Reynders (24) is woonachtig in het Duitse Cochem (een dorp in de buurt van Koblenz) en neemt elk jaar een week vrij van haar werk om mee te helpen met het Kindervakantiewerk in haar oude woonplaats. "Ik kijk er het hele jaar naar uit", vertelt ze vol enthousiasme. "Lekker een week lang ravotten en je weer even jong voelen. Het voelt heel vertrouwd."

Reynders begon negen jaar geleden als vrijwilliger. Dit naar aanleiding van een oproep op het Raayland College, haar toenmalige middelbare school. "Ze zochten toen zogenaamde 'hulpjes', een soort ondersteuners. Jongeren die eigenlijk nog te jong zijn om zelfstandig een groep te kunnen draaien." Dat zag de toen vijftienjarige Ysselsteynse wel zitten. "Ik vind het leuk om met kinderen te werken", motiveert ze. Een keten van oorzaak en gevolg werd in gang gezet. "In het dagelijks leven ben ik manager Sport en Animatie op een vakantiepark. Het vrijwilligerschap heeft ervoor gezorgd dat ik dit werk doe zoals ik het doe", stelt Reynders met terugwerkende kracht vast.

In haar tweede jaar kon ze al zelfstandig aan de slag en vanaf het derde jaar ontstond een echte klik met de rest van de vrijwilligers. "Dat komt omdat ik toen veel met de ervaren leiding omging. Vanaf toen hebben we echt een soort familieband opgebouwd. Dat komt omdat je elkaar een keer per jaar héél veel spreekt en in een korte tijd veel met elkaar meemaakt. Het is een leuke, maar ook een intensieve week waarin je veel prikkels krijgt en je hele leven op stelten staat. Ik heb dan ook veel respect voor het team." Dit team bestaat dit jaar, tijdens de 65e editie, uit 141 man (en vrouw) leiding, een aantal stagiars van het Raayland College en tientallen opa's, oma's en ouders die meehelpen met de spellen. "Veel diverse, verschillende mensen van alle leeftijden", aldus Reynders.

Dit jaar leidt ze, samen met haar 'collega' Denise Saris, een groep van negen basisschoolleerlingen uit de bovenbouw. "Voor een hele week hebben we de complete verantwoordelijkheid over ze. We zorgen dat de activiteiten – bijvoorbeeld een meerkamp, vossenjacht en sportdag – goed worden uitgevoerd." Daarna, lachend: "Net zoals mijn dagelijks werk, maar dan ontspannen."

Het is de charme van Kindervakantiewerk Venray: ondanks dat er dit jaar weer enorm veel kinderen meedoen (671), blijft de sfeer onverminderd gemoedelijk en relaxed. "Iedereen kent elkaar", verklaart 'expat' Reynders. "Terugkomen voelt telkens alsof je na een lange tijd je familie weer ziet." De slotvraag hoeft dan ook eigenlijk niet eens gesteld te worden. Zien we Reynders volgend jaar weer terug? Het antwoord is even impulsief als enthousiast: "Zeer zeker, ik neem dan weer een week vrij!"