Afbeelding
Foto: henk lammen

Start expositie Gevincespireerd

Venray | In de kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op het Annaterrein in Venray wordt op vrijdag 29 juli - de sterfdag van schilder Vincent van Gogh - gestart met een bijzonder pop-upmuseum. Daar wordt de tijdelijke expositie Gevincespireerd ingericht met werken van kunstenaars en artiesten die zich in hun discipline hebben laten inspireren door Vincent van Gogh. Op vrijdag 30 september zal het tijdelijke museum worden geopend voor het publiek.

De expositie Gevincespireerd zou eigenlijk vanaf zondag 24 juli te zien zijn voor het publiek, maar dat bleek volgens initiatiefnemer Maurice Ambaum 'te ambitieus'. "We hebben meer tijd nodig om met de kunstenaars invulling aan de expositie te geven. Daarom wordt de opening twee maanden opgeschoven. Op vrijdag 29 juli gaan we beginnen met het opbouwen van de eerste kunstwerken. Een symbolische dag, omdat het de sterfdag van Vincent van Gogh is." Door te kiezen voor de opening eind september sluit Gevincespireerd aan op de Breinweek, die zorginstelling Vincent van Gogh van 3 tot en met 9 oktober organiseert.

De expositie Gevincespireerd bestaat uit drie onderdelen. Kunstenaars en artiesten uit heel Nederland laten zich in hun discipline inspireren door Vincent van Gogh, variërend van 3D tot dans, van rap tot zandsculptuur, van landschapskunstwerk tot graffiti, van foto's en schilderijen tot eten. Daarnaast exposeren (amateur)schilders met schilderijen in de trant van het bekende schilderij café Terrace van Vincent van Gogh. Ze mogen een terras naar eigen keuze schilderen zoals Van Gogh dat in september 1888 deed met Terrasse du café le soir, Place du forum in Arles.

Het derde onderdeel van de expositie zijn portretten van bekende Nederlanders in de stijl van Vincent van Gogh. Bekende Nederlanders stappen in een tijdmachine die hen naar het Parijs van 1888 brengt. Daar ontmoeten ze Vincent van Gogh, die hen uitnodigt om mee te gaan naar zijn atelier in Montmartre. Daar maakt hij, in zijn stijl, een schilderij van ze. Vervolgens stappen de bekende Nederlanders met het schilderij onder de arm weer in de tijdmachine, om ze te laten zien in Gevincespireerd.

Het pop-upmuseum Gevincespireerd is een initiatief van Ambaum BrandMakers, in samenwerking met zorginstelling Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. De expositie is gratis te bezoeken. Meer informatie: www.gevincespireerd.nl.


't Silveren Swaentje ontwaakt

Venray | Het huidige bestuur van 't Silveren Swaentje kwam onlangs in de kelder van het 'geboortehuis', hotel de Zwaan, bij elkaar. Het was een van de oprichters van de stichting een doorn in het oog dat er geen zilveren zwaantje meer werd uitgereikt.

Stichting 't Silveren Swaentje werd door de initiatiefnemers Wim Thomassen en Louis Rutten in 1995 in hotel de Zwaan in Venray opgericht. 't Silveren Swaentje stelt zich ten doel jaarlijks een ereteken uit te reiken aan personen die zich, niet uit hoofde van hun beroep, in opvallende mate hebben ingezet om de Venrayse cultuur of het Venrayse culturele erfgoed in woord, geschrift, beeld of muziek te accentueren, te behoeden of uit te dragen. De uitreiking van 't Silveren Swaentje moet voor de ontvanger vooral een stimulans zijn om op de ingeslagen weg voort te gaan.

De eerste keer werd de ereprijs op 21 september 1996 uitgereikt aan Liesbeth Lucassen. Sindsdien volgden er nog vele uitreikingen. De laatste jaren was het echter stil.

Initiatiefnemer Wim Thomassen sprak met het huidige bestuur en vorige week donderdag kwamen ze opnieuw bij elkaar. Bij die gelegenheid werd afscheid genomen van de huidige voorzitter, Fred Welschen, en penningmeester, Anton Verlinden. Beiden hadden aangegeven hun functie niet te willen voortzetten en geen officieel afscheid te wensen. Thomassen wilde dit toch niet ongemerkt voorbij laten gaan en belegde een bijeenkomst. Na lovende woorden over de verdiensten van beide heren werd het glas geheven op beider gezondheid. "Ik vind dat mensen zelf het tijdstip mogen bepalen op welk moment zij het stokje overdragen", aldus Thomassen, die vanaf nu interim-voorzitter is van 't Silveren Swaentje. Hij liet weten weer nieuw leven in de stichting te zullen blazen.

Op de foto van links naar rechts Gerrit Reintjes, Fred Welschen, Anton Verlinden en Wim Thomassen.


Boerenbonds- museum

Gemert | Op zondag 31 juli wordt er een dag vol creativiteit gehouden in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Op deze dag kunnen van 13.00 tot 17.00 uur kinderen en ouders zich uitleven met klei. De kinderen kunnen hun eigen fantasie de vrije loop laten en met klei vormgeven aan hun eigen belevingswereld. Natuurlijk mogen de kinderen hun eigen creatie mee naar huis nemen. Meer informatie: www.boerenbondsmuseum.nl.