Afbeelding
Foto: ron koenen

"Dementie herkennen"

Venray | Onlangs werd in Peel en Maas bericht over het programma Venray Dementievriendelijk

Omdat het aantal mensen met dementie -ook in Venray- sterk groeit en zij langer thuis blijven wonen, kunnen zij ook langer meedoen in de samenleving. En dan is het van belang dat die samenleving ook bekend is met dementie. Daarom is het programma Venray Dementievriendelijk opgezet.

Inmiddels hebben diverse organisaties in Venray zich aan dit programma verbonden. Centrumwinkeliers, horeca, banken, bibliotheek, Gilde Opleidingen, huisartsen en Wonen Limburg hebben ambassadeurs afgevaardigd die eraan meewerken. In de komende weken zal een aantal artikelen verschijnen, waarin deze ambassadeurs vertellen waarom zij zich hiervoor namens hun organisatie inzetten. Als eerste is aan het woord Wil Loenen, accountmanager Private Banking bij Rabobank Horst Venray. "Mijn motivatie om mee te doen aan dit programma is tweeledig", zegt Wil. "Enerzijds heb ik zelf in mijn familieomgeving te maken met dementie waardoor ik 'ervaringsdeskundige' ben geworden. Aan de andere kant organiseert onze bank regelmatig bijeenkomsten voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers, vaak ook in samenwerking met een notaris." Ook intern wil de bank inspelen op deze ontwikkeling. Loenen: "Wij willen bereiken dat onze medewerkers bezoekers van onze bank met dementie herkennen, en op de juiste en vooral respectvolle wijze met hen omgaan". Daartoe organiseert Rabobank voor haar medewerkers informatiesessies over dementie. Ook zijn er trainingen, waarbij met medewerking van acteurs klantsituaties worden gesimuleerd en geoefend. "Ouderen, en dus ook kwetsbare ouderen, vormen een groeiende klantengroep die bijzondere aandacht verdient. Daarbij mogen we zeker hun mantelzorgers niet vergeten, want die kunnen we ook op een zinvolle manier ondersteunen", besluit hij.

Foto: Wil Loenen. Foto Laura Schapendonk.


Kunst in Maasziekenhuis

Beugen | De doorlopende expositie van leden van het Boxmeerse kunstenaarscollectief Kunstkolk in Maasziekenhuis Pantein is uitgebreid met schilderijen van Lianne van den Boogaard uit Rijkevoort en keramische beelden van Anneke Toussaint uit Sambeek. In april is de samenwerking tussen het tienjarige kunstenaarscollectief en het Maasziekenhuis gestart. Voor deze kunstenaars een mooie kans om te exposeren in een extra 'anders dan andere expositieruimte'. Er zijn al enige tijd werken te zien van Adriaan van Rossen en Gijs van Lanen.