Lessen leerlingen azc na vakantie

Blitterswijck | Op vrijdag 17 juni zijn de eerste 35 gezinnen gearriveerd in het asielzoekerscentrum (azc) bij Het Roekenbosch in Blitterswijck. Het gaat veelal om Syrische gezinnen met (hele) jonge kinderen, van wie elf in de basisschoolleeftijd. Er komen de komende periode naar verwachting nog veel meer gezinnen met kinderen naar de opvanglocatie in Blitterswijck.

Deze kinderen gaan pas na de zomervakantie naar school. Maandag 5 september is hun eerste schooldag. Zij worden dan geplaatst op een van de scholen van Dynamiek Scholengroep in de nabije omgeving. Er is gekozen voor basisschool Megelsheim in Meerlo en - als alle plaatsen daar bezet zijn – basisschool De Klimboom in Swolgen. Op beide scholen worden twee lokalen ingericht als schakelklas. In elke groep komen ongeveer vijftien kinderen. Het aantal kinderen in een groep kan sterk wisselen. Dat geldt ook voor hun verblijfsduur.

De kinderen uit het azc starten eerst in zogenaamde schakelklas. Het onderwijs in deze klas is er vooral op gericht dat de kinderen zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en zich in Nederland thuis voelen. Hiervoor is een team van speciaal geschoolde leerkrachten samengesteld die deze klassen begeleiden. Naast het speciale (taal)onderwijs in hun eigen groep doen de kinderen uit de schakelklas zoveel mogelijk mee met gymlessen van andere groepen, spelen zij tijdens pauzes ook op het speelplein, blijven zij tussen de middag over en doen zij mee met allerlei andere schoolactiviteiten.

"Er zijn nu ruim 100 bewoners op het azc", meldt Carla Wijnhoven, locatiemanager van het azc. "Dat er op dit moment minder mensen asiel aanvragen in Nederland lijkt veroorzaakt te worden door de afspraken tussen de EU en Turkije, door de ontwikkeling van de migratieroutes die mensen kiezen en het verscherpte asielbeleid in de Europese lidstaten. Het lagere aantal bewoners is terug te zien in het dagelijkse straatbeeld van Blitterswijck. Of, afhankelijk hoe je ernaar kijkt, juist niet te zien. Het betekent overigens niet automatisch dat er geen nieuws is vanuit azc Blitterswijck. Integendeel zelfs." De bewoners zijn volgens Wijnhoven aan de slag gegaan met de (voor) inburgercursus. "Hierin worden thema`s behandeld zoals normen en waarden in Nederland, kennis van de Nederlandse taal of kennis van de Nederlandse maatschappij. Deze cursussen maken de bewoners bewust en vertrouwd met de Nederlandse wetten en gebruiken. Daarnaast kunnen bewoners van het azc tegen een hele kleine vergoeding, van maximaal 14,00 euro per week, aan de slag op het azc met werkzaamheden in het kader van 'zelfwerkzaamheid'. Dit betekent dat bewoners diverse werkzaamheden doen zoals: Het maaien van het gras op het terrein, toezicht houden op de gezamenlijke wasruimte, begeleiden van de kinderen die naar school in Hegelsom gaan, het tolken van gesprekken of het schoonhouden van de gezamenlijke bewonersruimtes en het azc-terrein. De bewoners vinden het fijn om actief een zinvolle bijdrage te leveren aan het dagelijkse leven op het azc terrein." Op korte termijn wordt ook een fietsenwerkplaats opgestart voor en door de bewoners. "We hebben hiervoor vanuit de bewoners zelf al diverse aanmeldingen. En mocht iemand nu denken: 'Nou, daar wil ik ook wel een steentje aan bijdragen', meld je dan aan als vrijwilliger. We zoeken mensen die het leuk vinden om samen met de bewoners aan de slag te gaan als begeleider in de fietsenwerkplaats of bij het tuinonderhoud. Want zoals Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper ooit zei: waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt je roeping."


Wout Poels klaar voor Alpen

Bern | Hij wint geen etappes als Tom Dumoulin en scoort niet hoog in het algemeen klassement, zoals Bauke Mollema. Dat interesseert Wout Poels allemaal niet. Hij oogst respect te over met zijn manier van rijden in dienst van Chris Froome, de waarschijnlijke Tourwinnaar. Veelvuldig komt de Limburger in beeld als de man op kop in beklimmingen, maar dat niet alleen. Herhaaldelijk maakt hij een einde aan aanvallen.

Door Jeroen Wielaert

Op weg naar Bern heeft Poels pech gehad: malheur met zijn fiets. Hij verliest er dik 3 minuten door. Froome knapt het zelf op in de door Sagan met een paar millimeter verschil gewonnen sprint. Op de rustdag staat hij 37ste in het algemeen klassement, op 1 uur 3 minuten en 10 seconden. Dat is toch dik acht minuten minder dan Tom Dumoulin (40ste, op 1u11'12'). Ook dat interesseert Wout niet bijzonder.

Na de douche in de bus op de Berner Papiermühlestrasse gaan de herinneringen eerst terug naar de Franse nationale feestdag die om verschillende redenen een enorm drama werd. Op de ingekorte slotklim op de Ventoux was het beeld vertrouwd: Poels voorop, Froome vlak achter hem. Totdat het moment kwam dat de Engelsman weg reed met Richie Porte en Bauke Mollema. Ze zouden de latere ritwinnaar Thomas de Gendt niet meer kunnen inhalen, maar wel een krachtige slag slaan, omdat Nairo Quintana niet kon aanklampen. Een beeld vol chaos dan, met een dikke haag publiek en gestrande motoren. Voor de ogen van de wereld maakt Chris Froome zich los als renner zonder wielen. Hij heeft honderd meter bergop geen andere keuze dan hardlopen. Een Mavic-reserve-fiets past hem niet. In tweede instantie komt er eindelijk passende assistentie van een Sky-wagen. Poels zag het allemaal pas in de bus terug. Op het fatale moment lag hij te ver achter om bij Froome te komen en zijn fiets af te staan.

"Je kunt niets doen, geen wiel afgeven of zo. Het was wel bizar. Het is zo'n chaos. We hebben het er wel samen over gehad over hoe het anders kan, maar je doet er weinig aan." Laat in de avond kwam het nieuws over de vrachtwagen die terreur zaaide op de promenade in Nice. Poels las het nog wel voor het inslapen. Pas na het ontwaken begreep ook hij de volle omvang van de aanslag. Met een ernstig gezicht: '"Dan schrik je wel, Ik kon me er wel overheen zetten, maar op de fiets denk je er wel aan. Je moet die tijdrit wel gewoon fietsen. Je wordt er wel stil van…" Is hij dan onwillekeurig toch bezig met een scherpe tijd, zonder Froome in zijn wiel? "Nee, het is gewoon op tijd binnen komen, niet volle bak rijden. De ploeg is niet blij als ik in zo'n tijdrit goede benen weg ga geven." De Grand Colombier was de eerste van een hele reeks zware bergen in de slotweek. Poels kende hem al van de Tour de l'Ain. Hij had er gewonnen, maar ook verloren. In deze zware etappe naar Culoz liet Poels weer duidelijk zien wat hij waard is. Zo moet het verder, in de Alpen. Poels, vol vertrouwen: "We zijn sterk. Mooi eigenlijk."