"Klap in mijn gezicht"

Venray | Anita Achten-Peeters reageert zeer teleurgesteld op het nieuws dat het college van B en W heeft besloten door te gaan met procederen in de kwestie De Nissehoff.

Door Ron Koenen

Burgemeester en wethouders hebben opnieuw het bezwaar tegen het besluit om De Nissehoff een exploitatieverbod op te leggen ongegrond verklaard. Tot grote verbazing van de oud-directrice en –eigenaresse van De Nissehoff. "Ik had het niet verwacht. Dit college toont wel heel weinig empathisch vermogen. Drie keer zijn ze op de vingers getikt, zelfs bij de Raad van State, maar schijnbaar is dat nog niet genoeg. Dit college blijft maar tijdrekken, het is blijkbaar heel moeilijk om je fouten toe te geven."

Het kinderdagverblijf aan de Bosweg in Venray werd in februari 2014 door de gemeente gesloten, omdat Anita Achten-Peeters te hard zou optreden tegen de kinderen. De rechtbank in Roermond oordeelde vervolgens in navolging van de commissie bezwaar van de gemeente Venray dat het college van B en W het kinderdagverblijf onterecht sloot. Het besluit van de gemeente was volgens de rechter niet goed onderbouwd.

Later concludeerde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, ook dat B en W van Venray grote fouten heeft gemaakt bij het sluiten van De Nissehoff. Het college blijft er echter bij dat de sluiting terecht was en gaat daarom door met procederen. "Er zijn onderliggende stukken aan het al bestaande dossier toegevoegd", legt wethouder Martijn van der Putten uit. "In april heeft de Raad van State beslist dat we een nieuw besluit moesten nemen op het bezwaarschrift. Het argument was dat wij als college onvoldoende eigen onderzoek hadden gedaan naar de bevindingen van toezichthouder GGD over de situatie bij De Nissehoff. Daarop zijn we opnieuw in gesprek gegaan met de GGD om de gevraagde gegevens boven tafel te halen die de diverse rapporten en verklaringen beter onderbouwen. De bevindingen daaruit leiden alsnog tot de conclusie dat het exploitatieverbod destijds gerechtvaardigd was."

Kort na de sluiting begin 2014 ging het kinderdagverblijf failliet wegens gebrek aan inkomsten. "Dit college probeert me gewoon klein te krijgen. Ik ben failliet en kan amper de huur van mijn woning betalen. Mijn leven is kapot. Ja, dit is opnieuw een klap in mijn gezicht", besluit Anita Achten-Peeters.