Militairen legden maandag kransen op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.
Militairen legden maandag kransen op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Foto: Henk Lammen

Bijzondere herdenking in Ysselsteyn

Ysselsteyn | Ruim vierhonderd militairen van negen nationaliteiten, deelnemers aan de vierdaagse in Nijmegen, legden maandag kransen bij het grote kruis van de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.

Door Henk Lammen

Op uitnodiging van de Duitse delegatie, die al jaren voor de start van de Nijmeegse Vierdaagse een krans legt op de begraafplaats om de gesneuvelde landgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, waren ook dit jaar militairen uit acht andere landen officieel uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen. Er waren delegaties uit Nederland, Canada, Frankrijk, Engeland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Denemarken naar Ysselsteyn gekomen. Ook het Venrayse college van burgemeester en wethouders kreeg een uitnodiging van de Duitse afvaardiging. Zo woonden de wethouders Lucien Peeters, Ike Busser, Martijn van der Putten en Jan Loonen de plechtigheid bij. Toon Loonen vertegenwoordigde de gemeenteraad van Venray.

Er heerst een serene rust op de militaire begraafplaats als de honderden militairen maandag in een lange rij van de ingang naar het grote kruis, centraal op het terrein, marcheren. Omgeven door de graven van ruim 32.000 Duitse oorlogsslachtoffers worden bij het kruis verschillende kransen gelegd. "Het is altijd een indrukwekkende plechtigheid als de Duitse delegatie een dag voor de start van de Vierdaagse in Nijmegen hier een krans neerlegt. Doordat dit jaar voor het eerst delegaties van acht andere landen naar Ysselsteyn zijn gekomen, maakt het nog meer bijzonder", zegt Sjoerd Ewals, educatief medewerker van het JOC en de militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De plechtigheid heeft een strak karakter. Militairen in uniform, hoogwaardigheidsbekleders en afgevaardigden van Nederlandse en Duitse gemeenten vormen een erehaag rond het grote kruis als de kransen worden gelegd. Al meer dan tien jaar lang een traditie voor de Duitse militairen die dinsdag aan de start stonden van de honderdste vierdaagse in Nijmegen. "Militairen van alle rangen, standen en leeftijden, van de lucht- en landmacht maar ook de marine. Van generaal tot matroos en piloot. Het is een groot eerbetoon voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat ze een dag voor de vierdaagse naar Ysselsteyn komen om hen te gedenken die tijdens de oorlog zijn gevallen."

Na de plechtigheid maken de militairen gebruik om over de begraafplaats te lopen. Een enkeling op zoek naar het graf van een voorouder, de meesten om de grootsheid van de begraafplaats in zich op te nemen. Medewerkers van de begraafplaats leiden de militairen rond en geven informatie. Ewalds: "De meesten zijn enorm onder de indruk."