Leunen toont bezorgdheid

Leunen | De plannen om op de locatie van de voormalige melkfabriek 288 arbeidsmigranten te huisvesten maken veel los in Leunen. Maandagavond was wethouder Van der Putten te gast in De Baank, waar ruim 300 dorpsbewoners wilden weten wat het plan inhoudt, hoe de gemeente daarin staat en op welke manier de realisatie kan worden tegengehouden.

Door Christ van den Munckhof

De dorpsraad had vooraf een aantal vragen opgesteld zodat de wethouder zich kon voorbereiden op deze avond en de dorpsbewoners zoveel mogelijk informatie te geven. Dat lukte enerzijds vrij aardig, anderzijds zijn de plannen op dit moment nog in een dusdanig stadium dat de wethouder ook veel antwoorden schuldig moest blijven.

Daar was niet iedereen even gelukkig mee, wat weer leidde tot opmerkingen als 'vage antwoorden', 'ik heb het gevoel dat het al een uitgemaakte zaak is' en 'de plannen blijven in mist gehuld'. Kritiek was er met name op de planontwikkelaars die in de ogen van een aantal dorpsbewoners met de eerste presentatie een valse start hebben gemaakt. 'Waarom zijn die vanavond niet hier?'

Wethouder Martijn van der Putten had geen gemakkelijke avond. Hij probeerde de inwoners duidelijk te maken dat het allesbehalve een gelopen koers is. "Op het moment dat de plannen worden ingediend, worden ze door de gemeente getoetst. Dat duurt maximaal een half jaar. Als er een vergunning wordt afgegeven, start een inspraakprocedure waarin belanghebbenden hun zienswijze (bezwaar, red.) kenbaar kunnen maken."

De grootste zorg van de inwoners is met name de veiligheid. Volgens de wethouder ligt de veiligheid op het terrein in handen van de initiatiefnemers, buiten het terrein zijn politie en gemeente verantwoordelijk. De Leunenaren maakten zich vooral zorgen over de veiligheid van kinderen uit het dorp die dagelijks langs deze locatie naar school en sportclub gaan. Maar ook de verkeersveiligheid kwam aan bod. "Dat is ook voor de gemeente een punt van aandacht", aldus de wethouder.

Tevens staat het draagvlak ter discussie. De inwoners wilden weten hoe zwaar dit zou wegen in de verdere procesgang. De wethouder stelde dat draagvlak wel een belangrijke factor is, maar dat ook zaken als een goede legale huisvesting voor arbeidsmigranten en een representatieve entree van Leunen een rol spelen. "Verder moet het plan uiteraard voldoen aan alle regels die daaraan verbonden zijn", legde Van der Putten uit.