"Geen poot om op te staan"

Ysselsteyn | Anny Hendrix, duivenmelkster uit Ysselsteyn, is er helemaal klaar mee. Doordat er steeds meer slechtvalken worden uitgezet, komt haar geliefde hobby in de verdrukking. "De slechtvalk pakt alles wat hij pakken kan. Daardoor hebben we alleen vorig jaar al 29 duiven verloren."

Door Sven Poels

Al sinds 1974 is de 62-jarige Hendrix, samen met haar man Gerrit (86), op hoog niveau actief in de duivensport. Met veel liefde fokt het echtpaar de vogels, en als deze er eenmaal klaar voor zijn worden ze op grote afstand (soms wel in Barcelona!) gelost om vervolgens hun weg terug naar huis te vinden. "De binding die je met die dieren krijgt is fantastisch", aldus Hendrix.

De laatste jaren staat het huilen haar echter nader dan het lachen. Doordat in heel Nederland steeds meer slechtvalken door wat zij noemt 'natuurfreaks' worden uitgezet, wordt het voor haar steeds moeilijker om de sport uit te oefenen. "Slechtvalken hebben een jachtgebied van 40 kilometer. Ze jagen vanuit de lucht en pakken alles wat ze pakken kunnen. Ook weidevogels, eieren en postduiven. Alleen vorig jaar al hebben we 29 duiven verloren. Maar ook gewonde en bange vogels kunnen niet meer vliegen. Het is verschrikkelijk, je kunt er niks tegen doen."

Hendrix staat niet alleen in deze machteloosheid. "Ik hoor overal in het land hetzelfde probleem. Veel duivenmelkers haken af en zeggen: 'Volgend jaar doe ik niet meer mee'. De sport is volgens Hendrix 'heel hard aan het kelderen'. "Het aantal beoefenaars in Venray en omstreken is gehalveerd. Er zijn er nu nog maar rond de 30." Daarna, gepikeerd: "We gaan eraan onderdoor en hebben geen poot om op te staan!" En dat terwijl de oplossing volgens haar zo simpel is. "Haal die kasten weg. De slechtvalk is een roofvogel en hoeft helemaal niet uitgezet te worden. Het is een beschermde diersoort, maar hij vindt zelf ook heus wel zijn weg. Er hoeven geen bedjes voor gespreid te worden. Een hond doe je toch ook geen jas aan?!" Gebeurt het niet goedschiks, dan gebeurt het kwaadschiks, voorspelt Hendrix. "De mensen komen in opstand. Slechtvalken komen de duiven zelfs op de til halen. Het is wachten tot er straks een kapot wordt geschoten."

Hendrix zelf probeert via een vreedzamere weg tot een schikking te komen. "Na Asten, Gemert, Geldrop en Wanssum zit de dichtstbijzijnde slechtvalk in een kast bij de Grote Kerk in Venray – wij hadden er niks van gehoord dat hij daar zou komen. Ik ben in gesprek gegaan met Frank Scheffers van het kerkbestuur en met wethouder Jan Loonen om dit aan te kaarten. Wij moeten ons immers ook aan de regels houden." De zaak is in behandeling. "De correspondentie met de gemeente loopt en het kerkbestuur moet nog vergaderen om tot een uitspraak te komen." Vooralsnog voelt ze zich niet erg serieus genomen. "Duiven worden geassocieerd met stront. Slechtvalken plaatsen is een hype, maar mensen weten niet wat ze doen. Over drie jaar komen ze erachter wat de gevolgen zijn, maar dan is het leed al geschied. Berouw komt na de zonde. Moet er eerst een sport kapotgaan?!"


Bewust Gezond Venray actief

Venray | Bewust Gezond Venray is een platform dat in het leven is geroepen om krachten, kennis en kunde te bundelen.

In Venray en omstreken (Noord- en Midden-Limburg, aangrenzende delen van Noord-Brabant en een puntje van Zuid-Oost Gelderland) zijn namelijk veel professionals actief op het gebied van Bewustzijn in combinatie met Gezondheid. Velen werken als ZZP'ers in een eigen praktijk. In diezelfde regio zijn veel mensen op zoek naar antwoorden op problemen en uitdagingen waar 'geen pil of toverstokje voor is'.

Als die antwoorden niet (meer puur en alleen) binnen de reguliere (of allopatieve) sector te vinden zijn weet men soms gewoonweg niet waar of hoe het dan wel te vinden. Mensen weten vaak niet eens wát er allemaal mogelijk is, wat er allemaal aangeboden wordt, wat er (al) bereikt is middels bepaalde natuurlijke methodes enzovoorts. Dit platform, dat vooralsnog alleen op Facebook actief is, levert er een bijdrage aan dat er meer bekendheid gegeven wordt aan het enorm gevarieerde aanbod dat er in deze regio is. Zo kunnen professionals zich beter profileren, beter naar elkaar doorverwijzen, gemakkelijker samenwerking vinden en kunnen (potentiële) klanten hopelijk gemakkelijker iets of iemand vinden die bij hen aansluit.

Dit idee vloeit voort uit twee andere initiatieven: In september 2012 startte Ariëtte Loeffen, van van HarteCoaching uit Venray, met het netwerk de Ont-Moeting en in 2013 nam zij het initiatief tot de beurs Bewust Gezond Venray (die plaatsvond in maart 2014). Het netwerk de Ont-Moeting bestaat nog steeds; iedere eerste vrijdag van de maand kunnen professionals op het gebied van Bewustzijn en Gezondheid elkaar hier ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Het is overigens ook open voor professionals in de reguliere zorg die openstaan voor samenwerking met professionals in de natuurlijke sector. "Juist in het meer vinden van elkaar zullen we in de toekomst hulpvragers effectiever van dienst kunnen zijn. Het is overigens fantastisch om te merken dat dit netwerk zo gedragen wordt door hulp- en dienstverleners in deze regio. De beurs Bewust Gezond Venray heeft vooralsnog geen vervolg gekregen, maar was een succes gekeken naar de opkomst voor een eerste keer", aldus Loeffen.

De naam sluit echter nog steeds perfect aan bij het doel van toen: mensen uit Venray en omgeving ondersteunen in bewustwording, in het bewuster omgaan met zichzelf (en anderen) op fysiek, psychisch, mentaal en spiritueel vlak zodat ze zich zelfredzamer, onafhankelijker en krachtiger voelen, meer keuzemogelijkheden hebben, gemakkelijker de eigen verantwoordelijkheid over hun leven kunnen (gaan) dragen en beter in hun vel komen te zitten. "We hopen dan ook dat iedereen die zijn weg hierheen vindt er haar/zijn voordeel mee doet. In de Facebookgroep Bewust Gezond Venray kunnen professionals hun diensten bekendmaken en kunnen (potentiële) klanten/zoekenden een match vinden en ook vragen stellen. De pagina is in principe toegankelijk voor iedereen. Tevens kan iedereen andere mensen toevoegen van wie men vermoedt dat ze hierin interesse hebben; ofwel vanuit professioneel oogpunt, ofwel vanuit persoonlijk oogpunt. Zo ontstaat er hopelijk een groot netwerk dat in ieders behoefte zal voorzien."