Anet Versteegen gaat volgend schooljaar een nieuwe uitdaging aan.
Anet Versteegen gaat volgend schooljaar een nieuwe uitdaging aan. Foto: Henk Lammen

"Het kind is niet veranderd"

Venray | Met gemengde gevoelens neemt directeur Anet Versteegen-Albers (60) uit Venray vandaag afscheid van basisschool Coninxhof. "Ik heb hier een hele mooie tijd gehad. Samen met een prima team, ouders en kinderen. Er wacht nu een nieuwe uitdaging."

Door Henk Lammen

Versteegen wordt met een feestelijk programma extra in het zonnetje gezet, want naast haar afscheid van de Venrayse basisschool viert ze ook haar 40-jarig onderwijsjubileum. Dat ze in het onderwijs terecht zou komen, was eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Ze stamt namelijk uit een echte 'onderwijsfamilie'. Haar vader was schoolhoofd in haar geboorteplaats Reek. De liefde voor het onderwijs kreeg ze dan ook met de paplepel ingegoten. "Mijn vader heeft me aangemeld aan de Pedagogische Academie", lacht ze. Met succes rondde ze de onderwijsopleiding af om in 1976 aan de slag te gaan in Merselo, toen nog basisschool Jan de Doper. Ze hield het daar bijna 28 jaar vol om vervolgens aan de slag te gaan als onderwijsleider bij de Wijnberg in Venlo. In 2005 heeft ze haar directeursopleiding afgerond. April 2007 werd ze benoemd als directeur op Coninxhof. Vanaf 2012 deelde ze haar functie als directeur over twee scholen, naast Coninxhof kreeg ze binnen de SPOV ook de verantwoording over De Toverbal. In veertig jaar onderwijs zag ze het onderwijs veranderen. "Vooral wat de techniek betreft. Ik begon met een klappertje, krijt en boeken. Eind jaren 80 kwamen de computer, het kopieerapparaat en de overheadprojector. De laatste was voor mij een geweldige uitvinding, want ik kon absoluut niet tekenen." Ze kan er smakelijk om lachen. Wat in al die jaren niet veranderde was het kind. "In wezen zijn de kinderen niet veranderd, wel het tijdsbeeld. Het is jammer dat ze tegenwoordig veel te weinig buiten spelen. Rennen, steppen en in de bossen spelen. Ze zitten teveel achter de computer, tv of laptop. Dan komen ze soms al vermoeid op school." Ze ziet vooral ook positieve ontwikkelingen in het onderwijs. "Er wordt nu veel meer rekening gehouden met de individuele problematiek. Vroeger was het meer eenheidsworst. Het verhaal van passend onderwijs is dan ook een mooie ontwikkeling."

Met trots kijkt ze terug op de jaren op Coninxhof. "De voorspellingen waren dat de school in 2015 nog 115 leerlingen zou hebben. We zitten nu nog steeds op 150 leerlingen. Daar ben ik samen met mijn team heel trots op. Waarbij goede leerkrachten de basis zijn van iedere school. En die hebben we hier. Coninxhof is een kleinschalige basisschool waar ouders bewust voor kiezen. Iedereen kent en respecteert elkaar. Dat vinden ouders belangrijk." Anet Versteegen kijkt dan ook met heel veel plezier terug op de veertig jaren in het onderwijs die achter haar liggen. "Als je niet van kinderen houdt, moet je niet in het onderwijs gaan. Het is een drukke baan, hard werken, maar ik heb me ook nooit hoeven vervelen", zegt ze stellig. Anet is getrouwd, moeder van vier kinderen en oma. Tijd om te stoppen is niet aan de orde. "In het nieuwe schooljaar word ik naast De Toverbal ook directeur van De Klimboom in Landweert. Een nieuwe uitdaging in een nieuwe omgeving."