Duurzaam centraal op bouwbeurs

Oostrum | Tijdens de Vakbeurs Bouw & Installatie Zuid-Nederland in Evenementenhal Venray staat op de derde beursdag (3 november) Duurzaamheid centraal. Om dit thema verder uit te lichten, komen in totaal vier sprekers aan het woord over onder meer luchtdicht bouwen en duurzaam onderhouden.

Op Duurzame Donderdag wordt een speciale editie van het Bouwontbijt gehouden. Het Bouwontbijt verandert namelijk voor één keer in een 'Bouwlunch'.De Bouwlunch is voor iedereen die zich betrokken voelt bij het bouwproces. Het event vindt voorafgaand aan de beurs plaats tussen 10.00 en 13.00 uur in Evenementenhal Venray. Er komen vier sprekers uit de branche die een presentatie verzorgen. Vervolgens is er een lunch.

Gertjan Prins van Bouw aan Innovatie zal spreken over luchtdicht bouwen. Zijn drive is organisaties in de bouw- en installatiebranche commercieel te verbeteren en innovatiever, creatiever en slagvaardiger te maken. Wouter Mast van Mastgoed praat belangstellenden bij over duurzaam onderhouden. Het bedrijf is specialist in het beheersbaar en inzichtelijk maken van vastgoedbeheer en –onderhoud in de ruimste zin van het woord.

Daarnaast komt Tijmen Jansen van JREA aan het woord over Breeam/GPR. Als organisatie is het cruciaal dat het niveau van duurzaamheid van toekomstige nieuwbouwplannen of bestaand vastgoed inzichtelijk wordt gemaakt. Hiervoor hanteert JREA een tweetal methodieken waarmee het ontwerp integraal wordt beoordeeld en duurzaamheid meetbaar wordt gemaakt. Dit zijn GPR Gebouw en de Breeam-NL methode, waarvoor JREA allebei het certificaat Expert in huis heeft. Peter Elemans van Elemans van den Hork Architecten laat zijn licht schijnen over duurzame verlichting met daglicht. Als architect werkt Peter Elemans vanuit de ontwerpfilosofie 'Licht en Groen': een methode om te komen tot lekker fris en licht binnenklimaat. Daglicht als basisverlichting, buitenruimte om in te genieten en die ook binnen een bijzondere dimensie te geven. Daarnaast duurzaam, energiezuinig en veel natuurlijke gezonde materialen. Aanmelden voor de Bouwlunch kan via www.bouwontbijt.com.

Bouw & Installatie Zuid-Nederland is een nieuwe beurstitel en vindt plaats op 1, 2 en 3 november in Evenementenhal Venray. De vakbeurs heeft als doel de Zuid-Nederlandse bouw- en installatiebranche bij elkaar te brengen. Er is een speciaal Demo & Experience Plein en een kennisprogramma met deskundige sprekers. Ook worden op de beursvloer themazones ingericht.

Belangstellenden kunnen hun stand boeken via www.evenementenhal.nl/bouwinstallatie.


inVENtief: debat met wethouder over Toverbal

Venray | Oppositiepartij inVENtief heeft voor de eerste raadsvergadering na het zomerreces een debat aangevraagd over de toekomst van basisschool De Toverbal. De partij wil volgens fractieleider Tino Zandbergen vooral antwoord krijgen op de vraag of D66-wethouder Martijn van der Putten tijdens de behandeling van de voorjaarsnota de gemeenteraad verkeerd heeft geïnformeerd.

"Naar nu is gebleken heeft wethouder Van der Putten belangrijke informatie niet gecommuniceerd en inVENtief wil de werkelijke gang van zaken openbaar boven water krijgen", aldus Zandbergen. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd gesproken over de dreigende sluiting van De Toverbal. De wethouder kreeg de opdracht van de gemeenteraad om een eigen onderzoek te doen naar de toekomst van de basisschool. Enkele dagen later maakte scholenkoepel SPOVenray bekend dat de school in 2017 gaat fuseren met een andere school in Venray. Maar in een conceptartikel dat werd rondgestuurd, stond dat de wethouder een dag voor de raadsvergadering geïnformeerd zou zijn over de sluiting van de school.

Na overleg met SPOVenray stelde de wethouder dat een verkeerde versie van het conceptartikel was verstuurd. In het nieuwe werd gemeld dat de wethouder weliswaar de uitkomst van het onderzoek kende, maar niet op de hoogte was gesteld van het besluit. De bestuursvoorzitter van SPOVenray, Yvonne Raaijmakers, bevestigde in Peel en Maas de lezing van Van der Putten. De wethouder was volgens haar alleen op de hoogte van de uitkomst van het onderzoek, niet van het besluit van SPOVenray.

Tino Zandbergen kondigt aan dat Van der Putten tijdens de raadsvergadering op dinsdag 27 september stevig aan de tand gevoeld zal worden. "We willen met de raad en de wethouder spreken over of hij de raad tijdig en volledig heeft geïnformeerd over de sluiting van De Toverbal. Er zijn nu tegenstrijdige berichten naar buiten gekomen. We willen eerst de waarheid op tafel en er dan conclusies aan verbinden. Tijdens de voorjaarsnotabehandeling is het onderwerp Toverbal nadrukkelijk aan de orde geweest. Wist de wethouder toen al meer en heeft hij verzuimd ons in te lichten? Zijn opmerking 'voor hetzelfde geld besluit SPOV De Toverbal morgen te sluiten' heeft nu ineens wel een vreemde lading. inVENtief is voor behoud van basisonderwijs in Venray Noord-West. Er wordt te veel onnodig 'gesleept' met leerlingen vanuit die hoek, en vooral ook de 'groeiende' Brabander. We zetten overigens ook weer vraagtekens bij de communicatie van de gemeente en SPOVenray richting de betrokkenen."


Nieuwe uitzending Shop & Eat op Peel en Maas TV

Venray | Peel en Maas TV zendt donderdagavond 21 juli de derde uitzending uit van het vierdelige kookprogramma Shop & Eat bij pop-uprestaurant PLUS Judith en Guido van Dijck in de Venrayse wijk Landweert.

Iedere aflevering is van donderdagavond 18.30 uur om het uur tot en met zondagavond 18.30 uur te bekijken op de commerciële tv-zender. In de PLUS-supermarkt zijn in dezelfde weken een Shop & Eat Food Box met alle ingrediënten en de recepten van de gerechten, die worden bereid door chef-kok Jan Cremers van restaurant hoeve de Boogaart, verkrijgbaar.