Afbeelding
Foto: ron koenen

Schoorsteen rookt weer

Leunen | Vrijdagmiddag werd de gerestaureerde schoorsteen van de voormalige melkfabriek in Leunen weer in gebruik genomen. De Stichting Industrieel Erfgoed Melkfabriek heeft na jaren voorbereiding de restauratie van deze karakteristieke toren kunnen behouden.

De schoorsteen van de melkfabriek werd in 1942 gerealiseerd. In 1984 werd de melkfabriek gesloten. De laatste jaren ging de top van de bijna 45-jarige schoorsteen steeds schever staan. Een aantal jaren geleden werd de genoemde stichting in het leven geroepen om te kijken of de schoorsteen, toch een beeldbepalend bouwwerk aan de rand van Leunen, behouden kon blijven.

De staat van de schoorsteen was slecht. Tussentijdse aanpassingen, zoals het verwijderen van het bovenste gedeelte, hadden veel invloed op deze staat. Maar er was geld nodig, veel geld. Via onder meer bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Venray, de provincie Limburg, de Rabobank en tal van particuliere en kleinere begunstigers werd voldoende geld bijeengebracht om met de restauratie te beginnen. "Er is nog geen gat van 20.000 euro. Enkele begunstigers staan garant voor dit bedrag, maar aan ons de taak om dit bedrag bij elkaar te krijgen", laat Karel van Soest van de stichting weten.

Vrijdagmiddag werd in het bijzijn van onder meer wethouder Loonen de schoorsteen weer in gebruik genomen. Voor het eerst sinds jaren kwam er weer rook uit de schoorsteen. Doneren aan de Stichting Industrieel Erfgoed Melkfabriek kan op rekening NL90 RABO 0151 1710 92.