Ruim 250 turners en turnsters streden om de ereprijzen.
Ruim 250 turners en turnsters streden om de ereprijzen. Foto: Henk Lammen

"We zijn enorm trots"

Venray | Gymnastiekvereniging St. Christoffel uit Venray hield zondag met succes de jaarlijkse clubkampioenschappen. In totaal 250 turners en turnsters streden in sporthal De Wetteling om de ereprijzen. Marlou Bos bij de dames en Jasper Sanders bij de heren werden na een spannende strijd de nieuwe clubkampioenen. De clubkampioenschappen vormen de afsluiting van het seizoen van de turnvereniging die met 670 leden behoort tot de grootste clubs in Venray.

Door Henk Lammen

Turners en turnsters in de leeftijd van zes tot en met achttien uit de wedstrijd- en recreantengroepen streden voor de medailles op hun niveau. In totaal werden tijdens deze clubkampioenschappen meer dan 115 medailles uitgereikt. Daarnaast werden actieve leden die het afgelopen seizoen tijdens NK's en LK's in de prijzen zijn gevallen nog extra in het zonnetje gezet. "Ja, de clubkampioenschappen zijn ieder jaar opnieuw een waardige afsluiter van het seizoen", glundert voorzitter Eric van Broekhoven aan het einde van de middag. "We proberen de deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden en dat resulteert erin dat vandaag tachtig procent van de jeugdleden heeft deelgenomen. Daar zijn we enorm tevreden mee. Trots ook." In vergelijking met voorgaande jaren had de organisatie van de clubkampioenschappen gekozen voor een nieuwe aanpak. Van Broekhoven: "De wedstrijden waren voor het eerst verspreid over vier wedstrijdblokken in plaats van drie, zoals in de voorgaande edities. Dit pakte naar wens uit. Veel ouders, vrienden en familie kwamen de deelnemers aanmoedigen en de tribunes waren dan ook goed gevuld. Dankzij de vele vrijwilligers die zowel tijdens en met name voorafgaand aan de kampioenschappen geholpen hebben met opbouwen, organiseren en begeleiden, kan de club spreken van een geslaagde dag. Vrijwilligers zijn onmisbaar om zo'n dag tot een succes te maken. In het afgelopen weekend zijn 75 mensen vrijwillig aan de slag gegaan om de wedstrijden vlekkeloos te laten verlopen. Dit kun je absoluut niet zonder vrijwilligers doen."

De turnsport zit in de afgelopen jaren door de prestaties van toppers als Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Yuri van Gelder, Vera van Pol en de zussen Lieke en Sanne Wevers enorm in de lift. St. Christoffel profiteert van de internationale successen van de Nederlandse turncoryfeeën. De road to Rio voor de Nederlandse turnequipe werpt ook landelijk zijn vruchten af. Waar andere sporten moeite hebben om vers bloed te werven, is turnen hot. "Maar", benadrukt voorzitter Van Broekhoven, "We krijgen het echt niet cadeau. De afgelopen drie jaren hebben we een enorme groeispurt gehad, waardoor de vereniging nu 670 leden telt. Het succes is te danken aan het feit dat we bijzonder veel aandacht hebben besteed aan de kwaliteit van onze trainers. Door te investeren in een goed kader trekken we nieuwe jongens en meisjes aan die willen turnen. Zo is het aantal leden in de wedstrijdgroepen de afgelopen jaren met 50 gegroeid naar 150. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven ontplooid zoals het ouder-kindgym, het Nijntje Bewegen diploma en de nieuwe afdeling freerunnen."

Stilstand betekent achteruitgang, zeker in het verenigingsleven. De Venrayse turnclub zoekt dan ook telkens nieuwe wegen om leden aan zich te binden. Jaren geleden werd de ouderengymnastiek toegevoegd aan de activiteiten. Ongeveer 200 65-plussers kunnen nu op verschillende locaties in Venray en de kerkdorpen gymlessen volgen.

Na de zomerstop ontplooit St. Christoffel een geheel nieuwe activiteit. "Na de zomervakantie gaan we voor sporters met een beperking turnen en freerunnen aanbieden. Daarnaast bieden we op zondagmorgen freerunners de mogelijkheid om te trainen, zodat ze niet alleen maar afhankelijk zijn van de trainingen op woensdagmiddag." Het is al na zessen als de laatste ronde van het derde blok wordt afgewerkt. Van Broekhoven zal nog een keer medailles uitreiken. Met een glimlach. "Absoluut, want hier staat een tevreden voorzitter."