Afbeelding
Foto: ron koenen

Van kandelaar tot hoogwerker

Venray | In het kader van de tentoonstelling 'Made in Venray' laat servicemanager Martin Janssen op zaterdag 23 en zondag 24 juli van 14.30 tot 16.30 uur zien hoe een hoogwerker werkt. Samen met secretaresse Leonie Cals vertelt hij over het bedrijf Custers Hydraulica BV, waar onder meer hoogwerkers gebouwd worden.

Custers hoogwerkers en steigers is een onderdeel van de expositie Made in Venray. In 1901 begon Ties (Mathijs) Custers als smid in de Paterstraat. Hij smeedde de dingen die iedereen in die tijd nodig had, maar hij kon ook siersmeedwerk maken zoals de communiebank voor de Paterskerk, kandelaars voor de kerk in Tienray, hekken van Servatius. Zijn zoon Teng (Martien) ging hem al snel helpen. Hij leerde alles in de praktijk en had een technische knobbel. Toen Martien Laurensse vroeg of hij mee wilde denken over een machine die eierraampjes kon maken, bedachten ze samen een machine die veel omslachtig handwerk overbodig maakte. Snel kwamen er anderen met soortgelijke vragen. Steeds dacht Teng mee totdat hij een machine gemaakt had die aan de wensen van de klant voldeed. "In feite gaat het zo nog steeds", zegt directeur Job Kool. "Zo staat er op dit moment een hoogwerker in aanbouw in de constructiehal, die bedoeld is voor de paardenraces in Engeland. Vanuit de korf worden de races met een tv-camera gevolgd en uitgezonden. Stabiliteit is belangrijk, anders krijgen de kijkers chaotische beelden te zien. Hoe kan de camera in de korf vastgezet worden? Er zijn al een aantal van die hoogwerkers geleverd. Zelfs de wereldberoemde races van Ascot maken er gebruik van."

Van Ties en Teng naar Job en Martien is een hele tocht afgelegd. In 1950 kon de net nieuw gebouwde fabriekshal van Beaumonts stalen Buizenfabriek aan de Maasheseweg worden overgenomen en vanaf die tijd ontwikkelde Custers zich tot een veelzijdig constructiebedrijf, waar staal tot de meest uiteenlopende producten verwerkt. Midden jaren zeventig van de vorige eeuw brak er een crisis uit in de metaalsector en werden in Nederland tal van staalbedrijven gesaneerd. Custers Machinefabriek en Constructiewerkplaats werd afgeslankt overgenomen door Scaffolding Great Britain (SGB) Hoogwerkers bleven over, opslag en verhuur van steigers voor het Europese vasteland mee kwamen erbij. In 1980 ging Custers zelf aluminium steigerssystemen ontwerpen en produceren. In 1995 ontstond er verschil van mening tussen het Britse moederbedrijf en dochter Custers Hydraulica BV, zoals het bedrijf sinds 1977 heette. De heren K. Kool sr. en H. van de Ven vonden fondsen om het Britse SGB uit te kopen, een nieuwe fabriek te bouwen aan de Smakterweg en op eigen benen verder te gaan. Op dit moment werken er 50 zeer medewerkers bij Custers Hydraulica BV.