Jack Heldens poseert trots bij zijn MG B uit 1976.
Jack Heldens poseert trots bij zijn MG B uit 1976. Foto: Henk Lammen

"Heerlijk genieten"

Venray | Jack Heldens (61) is een nieuw bestuurslid van de stichting Venray Oldtimer City (VOC). De 22ste editie van dit evenement op zaterdag 30 en zondag 31 juli betekent voor de Venraynaar zijn vuurdoop. "De klik met de overige leden van het bestuur was er meteen. Ik heb er enorm veel zin in om de komende jaren een steentje bij te dragen aan dit geweldige evenement."

Door Henk Lammen

Organiseren en regelen zit de voetbalscheidsrechter in het bloed. Zo verricht hij commissiewerk en coacht scheidsrechters voor de KNVB en zit al jaren in de organisatie van de voetbalweek in Horst. Hij is ieder weekend en vele avonden in touw voor zijn hobby's. Als bestuurslid van VOC gaat hij een geheel nieuwe uitdaging aan. "Ik kende het clubje mensen al voordat ik werd benaderd voor de bestuursfunctie. Ik vond het enorm leuk dat ik gevraagd werd. Er was meteen een goede klik. In dit eerste jaar hou ik me vooral bezig met het uitzetten van de routes en de controle erop. Dat is voor mij echt een uitdaging, ja. Mooie routes uitstippelen voor de honderden deelnemers. Want het is al jaren een fantastische happening die Venray in het hele land op de kaart zet. Het voordeel is dat je niet het hele jaar bezig bent met de oldtimer toertocht. "

De affiniteit met klassieke auto's is er altijd geweest. Jack Heldens was dan ook een regelmatige bezoeker van de oldtimer toertocht op de pleinen in Venray. In 2011 kocht hij een klassieker, een MG B uit 1976. "Mijn vrouw had de keuze, een oldtimer of motorrijden", lacht hij terwijl zij koffie inschenkt. Het werd een witte Britse sportauto. Een tweezitter die hij kocht van een goede kennis. "Die had wel veertig auto's staan. Ik zei meteen 'die witte wil ik van je kopen'. Het ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk had ik een cabrio. Een oldtimer die ik graag wilde."

Sindsdien geniet hij samen met zijn vrouw vooral in de zomermaanden van de ritjes. "Dat vrije rijden, met een open dak, heerlijk toch. Dan maken we samen tochten van een kilometer of 100. Alleen op de binnenwegen. Grote wegen en snelwegen mijden we. Dat vinden we heerlijk, onderweg lekker een terrasje pikken. Toeren en samen genieten van een vrije dag. Mijn vrouw zegt regelmatig tegen me 'gaan we een stukje rijden'. Het werkt toch een beetje verslavend." Hij is geen sleutelaar, zijn MG B kocht hij dan ook rijklaar. Alleen wat versleten rubbers werden vervangen, de uitlaat gemaakt en het noodzakelijke onderhoud. Bij de eerste rit ging het echter meteen mis. "We waren pas in Geijsteren. En ik rook me toch een benzinelucht." Hij kan er smakelijk om lachen. De motorkap ging omhoog en het relatief eenvoudige motorblok liet al snel de dader zien. "De benzineleiding was geknapt. Hoewel ik geen monteur ben, had ik al snel gezien hoe ik het moest maken. Het euvel was dan ook zo verholpen en we konden onze weg vervolgen", vertelt hij met gepaste trots. Heldens geniet van de eensgezindheid onder de liefhebbers van klassieke auto's. "Het zijn echt mensen die elkaar helpen omdat ze dezelfde passie hebben. Staan klaar voor elkaar."

In het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 juli vindt voor de 22ste keer Venray Oldtimer City (VOC) plaats. Op zaterdag staat de jaarlijkse Asteria Knapzakkentoer van 130 kilometer op het programma, zondag is traditiegetrouw het oldtimertreffen waarbij de liefhebbers van klassieke auto's de keuze hebben tussen een rit van 50 of 80 kilometer. Het evenement krijgt een extra dimensie door de samenwerking met Venray Bloeit. Heldens: "Het is voor het eerst dat de oldtimer toertocht samenvalt met een koopzondag. Door samen te werken, hopen we beide evenementen te versterken. Dat is de charme en tevens ook de uitdaging dit jaar. Zodat het een uitje wordt voor het hele gezin. Shoppen en ondertussen genieten van prachtige, klassieke auto's op de twee pleinen in Venray."

Meer informatie is te vinden op de website www.venrayoldtimercity.nl.