Poelshuis met achtertuin.
Poelshuis met achtertuin. Oude foto

Poelshuis met tuin

Venray | Op veel foto's is de voorkant van het 'Poelshuis' aan de Raadhuisstraat afgebeeld, maar deze vooroorlogse foto laat de achterkant met de fraai aangelegde tuin zien.

Het pand stamt uit 1843 en bestond oorspronkelijk uit één woonlaag. In 1905 werd aan de achterzijde een kleine aanbouw geplaatst en werd het pand met een verdieping verhoogd. Het gebouw werd in eclectische stijl (een combinatie van verschillende stijlen) opgetrokken in baksteen en gepleisterd met imitatievoegwerk. Op het schilddak kwamen muldenpannen. Met name de voorgevel is zeer fraai, groots en voorzien van rijke details. In het pand woonde onder meer Frans Arnold Verblakt. Hij was van 1817-1847 de tweede burgemeester van Venray. Het pand heeft zijn naam echter te danken aan de familie Poels, die een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw het pand bewoonde. Vader Martin Poels was gedeputeerde van Limburg, evenals zoon Jan Poels die ook lid was van de Tweede Kamer. Nog bekender werd een tweede zoon van Martin Poels, Mgr. dr. Henri Poels, wiens standbeeld aan de overzijde van het gebouw staat. Hij zette zich onder meer in voor de mijnwerkers in Zuid-Limburg en kreeg landelijke bekendheid.
Sinds 1995 was het herenhuis eigendom van de familie Van Gool die het gebruikte als kantoorpand. In 2008 kreeg het gebouw de woonfunctie terug, toen vijf appartementen in het pand werden gerealiseerd.

Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.