Wiel Pelzer en Jos Martens zijn al jaren actief als verkeersregelaar.
Wiel Pelzer en Jos Martens zijn al jaren actief als verkeersregelaar. Foto: Rikus ten Brücke

"Dankbaarheid is groot"

Venray | Zonder verkeersregelaars eindigt de fietsvierdaagse in één grote chaos. Wiel Pelzer en Jos Martens zijn twee van de ruim 40 vrijwilligers die ervoor zorgen dat de duizenden fietsers zonder ongelukken de eindstreep halen. "Het is nergens zo goed geregeld als in Venray. Dat hoor ik ook van de deelnemers, die soms zelfs helemaal vanuit Groningen hiernaartoe komen."

Door Sven Poels

Logistiek en verkeer zit in het DNA van Venraynaar Wiel Pelzer (70) en Jos Martens (69) uit Leunen. De inmiddels gepensioneerde heren waren tijdens hun arbeidsbestaan allebei chauffeur – Pelzer reed bussen en Martens zat op de vrachtwagen – en zijn nu al enkele jaren verkeersregelaars voor (onder andere) de fietsvierdaagse.

Beiden werden benaderd met de vraag of ze met hun logistieke achtergrond iets voor de organisatie konden betekenen. Martens: "Via-via zijn ze bij ons terechtgekomen. In mijn geval was dat zo'n drie, vier jaar geleden, via oud-bestuurslid Anne Beuving, die mij had getipt. Leo Willems – zijn vrouw gaat veel om met mijn vrouw – heeft me uiteindelijk benaderd. Hij zei: 'Je gaat in de VUT. We hebben verkeersregelaars nodig die inzicht hebben'. Toen was ik de sigaar." Zijn collega-verkeersregelaar werd er paar jaar daarvoor al gestrikt. Pelzer: "Zo'n negen jaar geleden fietste ik zelf mee. Toenmalig voorzitter Jan Kreutz kwam erachter dat ik stopte met werken en heeft me toen opgebeld. Na het verkeersexamen kon ik beginnen."

"We proberen de fietsers zo veilig mogelijk over te zetten", vertelt Martens. "Er is geen omleiding, dus we stoppen het verkeer als deelnemers wegen en rotondes over willen steken. Ook bij rustplaatsen, waar de massa de weg opkomt, worden verkeersregelaars ingezet." Een dynamische bezigheid op meerdere plekken. "We gaan van locatie naar locatie en begeleiden de fietsers ook onderweg." Ze krijgen veel waardering voor het werk. Martens: "Het mooie vind ik dat de mensen zo spontaan op ons reageren. Een duimpje omhoog, een leuke opmerking: het geeft je echt een opkikkertje." Pelzer: "De dankbaarheid is groot. Maar veiligheid heeft dan ook eerste prioriteit." Met die veiligheid zit het volgens hem wel snor. "Per kruising staan hier wel twee verkeersregelaars. Het is nergens zo goed geregeld als in Venray. Dat hoor ik ook van de deelnemers, die soms zelfs helemaal vanuit Groningen hiernaartoe komen. Daar doe je het voor." Dankzij de fietsvierdaagse worden Pelzer en Martens gevraagd om ook andere evenementen in goede banen te leiden. Pelzer somt op: "Verkeersexamens van VVN (Veilig Verkeer Nederland, red.), avondvierdaagse, oldtimertocht, Koningsdag..." Het lijstje wordt groter en groter. Pelzer, met een figuurlijke knipoog: "Op een gegeven moment moeten we kappen."