Joos Direks:
Joos Direks: "Mooiste baan die er is." Foto: Rikus ten Brücke

Weg kwijt zonder pijlenploeg

Venray | De pijlenploeg zorgt ervoor dat niemand verdwaalt tijdens de Venrayse Fietsvierdaagse. Joos Direks (68) uit Oostrum is een van de heren die zich bezighoudt met de 'bewegwijzering'. "In de vroege ochtend vertrekken, lekker de natuur en de bossen in; het is de mooiste baan die er is."

Door Sven Poels

"Ik ben tijdens mijn werkende leven altijd vrachtwagenchauffeur geweest. Toen ik met mijn zestigste net thuis zat kwam Jan Kreutz (voormalig voorzitter van Fietsvierdaagse Venray, red.) naar me toe en zei dat hij een leuk klusje voor me had. Ik zei: 'dat wil ik wel doen'", vertelt Direks over hoe hij bij de pijlenploeg verzeild raakte, inmiddels alweer acht jaar geleden.

Wat houdt het 'leuke klusje' precies in? "'s Morgens om 06.00 uur beginnen we bij sporthal de Wetteling en vanuit daar pakt ieder zijn op papier uitgestippelde route. Er zijn drie busjes met elk twee man, ik werk momenteel met Theo Geurts en wij doen de 60 kilometer – wat overigens niet wil zeggen dat wij het langst bezig zijn aangezien de routes door elkaar heen lopen. Op plekken waar dat nodig is op ons traject slaan we paaltjes in de grond of monteren we pijltjes aan dunne bomen of lantaarnpalen. Per man zijn dat denk ik wel 100 stuks. Uiterlijk 09.30 uur zijn we terug bij de Wetteling en drinken we gezellig een kopje koffie, eten we een broodje en nemen we door hoe het gegaan is. Om 10.00 uur ga ik naar huis – sommigen fietsen dan de 45 kilometer – en rond 16.00 uur komen we bij elkaar om de pijlen en paaltjes weer op te halen. En dat van dinsdag tot en met vrijdag."

Direks spreekt met veel passie over zijn taak. "In de vroege ochtend vertrekken, lekker de natuur en de bossen in; het is de mooiste baan die er is. Je ziet veel van de omgeving, alles in een cirkel van 25 kilometer om Venray. Het ene jaar zit je in Broekhuizen, het andere jaar in Helenaveen en Griendtsveen. Ook gaan we bijna elk jaar bij Well de grens over. Bovendien hebben we een leuke, gezellige groep met allemaal mannen van 65-plus."

Ook over de organisatie is hij vol lof. "Ik heb fietsvierdaagses meegemaakt in Melick en Etten-Leur, maar nergens is het zo goed georganiseerd als in Venray. Het aantal brigadiers is hier bijvoorbeeld het hoogst. Hoe die kwaliteitsslag gemaakt is? Ik denk door de jarenlange ervaring; elk jaar leer je wel wat bij." In de voorbereiding zit veel werk, zo blijkt. "De planning voor volgend jaar begint al als de fietsvierdaagse net achter de rug is. Drie man gaan dan weer routes bedenken voor de komende editie. Eigenlijk is de organisatie er het hele jaar mee bezig."