Afbeelding
Foto: Raayland College

Acht keer cum laude Raayland

VENRAY | Een prachtige afsluiting van een middelbare schooltijd: cum laude slagen. Deze prestatie leverden acht leerlingen van het Raayland College. Zij namen afgelopen week hun diploma met de cum laude-vermelding in ontvangst. Bij de examenkandidaten Aniek Fassotte en Daphne van Heek van de vmbo-theoretische leerweg, Ivo Broere en Jens van Bree van havo en de vwo-leerlingen Nina Dael, Myrthe Kater, Nina van Lier en Jort Verhoeven prijkt 'cum laude' op het diploma.

Het kan dit schooljaar pas voor het eerst: cum laude slagen. Was dit voorheen alleen weggelegd voor universiteiten, nu mogen ook middelbare scholen bijzondere prestaties van leerlingen op het diploma zichtbaar maken met cum laude, wat 'met lof' betekent.

Tom Voermans afdelingsleider van het vwo legt uit: "De leerlingen die cum laude op hun diploma krijgen, hebben niet lager gescoord dan een 7,0 en een gemiddeld cijfer van 8,0 of hoger. En dat is een hele prestatie. Nu we meteen acht cum laude-kandidaten hebben, maakt me dat enorm trots."

Staatssecretaris Sander Dekker heeft het predicaat afgelopen jaar in het leven geroepen, om naar eigen zeggen af te zijn van de zesjesmentaliteit. René Schurink is blij met deze ontwikkeling: "Het geeft leerlingen de gelegenheid te excelleren."

Aniek en Daphne vertellen dat ze de lesstof goed begrepen en daardoor voor het examen alleen maar hoefden te herhalen. Beide dames geven aan na het mbo nog een hbo-opleiding te ambiëren. Daphne: "Ik ben blij dat ik niet rechtstreeks voor havo en dan hbo heb gekozen, omdat ik het praktische vmbo meer bij mij vindt passen. Ik heb veel geleerd, wat ik als straks als dierenartsassistente goed kan toepassen." Aniek laat enthousiast weten volgend jaar de CIOS-opleiding Sport- en bewegingscoördinator te gaan doen. Het verbaast niemand dat ze glansrijk door toelatingstest is gekomen.

Havist Jens geeft aan met het behalen van dit diploma een mooie periode af te sluiten en blikt vooruit naar zijn nieuwe uitdaging: "Volgend jaar ga ik aan de HAS in Venlo International Farm Management studeren, een Engelstalige opleiding samen met internationale studenten."

Ivo, die volgend jaar de opleiding Mechatronica in Venlo gaat volgen, vertelt zijn examenstrategie: "Aan de theorie heb ik niet meer veel aandacht meer besteed. Ik heb altijd alles goed bijgehouden en voor het examen heb met name opdrachten van voorgaande jaren geoefend.". Nuchter vervolgt hij: "Ik had wel verwacht dat ik geslaagd zou zijn, maar toch blijft deze uitslag zelfs mij verrassen."

Vwo-leerlinge Myrthe heeft ook veel baat gehad bij het oefenen van oude examens. In eerste instantie vond ze de centrale examens erg lastig. De uitslag verraste haar met een gemiddelde 8.7 voor de vakken. "Ik heb mijn centrale examens uiteindelijk beter gemaakt dan mijn schoolexamens."

De uit Overloon afkomstige Jort heeft van cum laude slagen nooit een doel op zich gemaakt: "Ik begon met goede cijfers aan de examens, de examens zelf ook gingen ook goed." Bescheiden vult hij aan: "En ik heb geluk gehad bij het afronden van mijn cijfers. Volgend jaar ga ik bestuurskunde studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen."

Bovenste rij van links naar rechts: Myrthe Kater, Nina van Lier, Nina Dael, Jort Verhoeven ,Aniek Fassotte, Daphne van Heek. Onderste rij van links naar rechts: Jens van Bree en Ivo Broere.