Afbeelding
Foto: Liesbeth Lucassen

Open Coffee in Parkhotel

Horst | Op dinsdag 19 juli is er vanaf 8.30 uur een Open Coffee Met in het Parkhotel in Horst.

Deze Open Coffee staat, naast het netwerken, in het teken van duurzame en lokaal opgewekte energie. Tomas Mathijsen van Virida (Engineering Energy Bio Based Economy) geeft hierover een presentatie. Duurzame energieprojecten zijn steeds vaker initiatieven van mkb'ers of particulieren. Een van de projecten waarachter hij een drijvende kracht is, is de Coöperatie ZZON Gouden Leeuw Venray. Particulieren in Venray die zonnepanelen niet op het eigen dak kunnen/willen plaatsen, kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van de nieuwe Albert Heijn-winkel in Venray. Deze vorm van coöperatieve duurzame energie staat centraal in de presentatie. De regionale Open Coffee van 21 juni was een groot succes. Tijdens de morgen in het pannenkoekhuis de Perdstal namen zo'n zeventig bezoekers kennis van de plannen rondom Vlakwater en met diverse andere unieke en inspirerende initiatieven in Venray. De ochtend werd gehouden samen met Venray in Dialoog en Gave Dingen Doen Noord-Limburg.


Poels content na Pyreneeën

Ravel | Op de Franse zenders viel vaak zijn naam. Steeds was het Woet Poels in de opeenvolgende beklimmingen van de Pyreneeën. Leuk om te horen, vindt hij zelf, maar hij is het wel gewend. Belangrijker zijn de feiten van de Pyreneeën, in de aanloop naar de Ventoux en de eindstrijd in de Alpen.

Door Jeroen Wielaert

Het is een half uur na de finish in Ravel, de late middag van de uittocht uit Andorra. Poels is binnengekomen met het hele peloton. Hij is even gaan douchen in de bus van Sky. Daarna neemt hij ontspannen de tijd om bij te praten.

Vrijdag 8 juli begon de Tour echt met de klim van de Aspin, de eerste en enige Pyreneeën-col. Poels onderscheidde zich duidelijk in zijn functie, voorin de eerste rangen, in het eerste gedeelte van de klim. Hij herinnert zich: "Dat ging wel goed ja, allemaal in dienst van Froome. Het is zolang als je kunt, dan neemt een ander het over. Zo is de taakverdeling."

Zaterdag kwam de klassieke etappe van Pau naar Luchon, zonder de Aubisque, maar wel met de Tourmalet als eerste zware klim in een reeks van vier. Poels was niet onder de indruk, integendeel. Kalmpjes: "Alles was goed onder controle. Eigenlijk was het een perfecte dag. Het was niet zo'n spektakel. De Peyresourde was te hard voor mij als laatste klim. Mijn ketting was er eerder afgelopen. Dan moet je terugkomen en dat kost extra energie."

Pas later heeft Poels gezien hoe spectaculair zijn kopman Froome afdaalde naar Luchon. Met een schuins lachje zegt hij: "Als je zo tijd kunt pakken, moet je het doen. Het is mooi om zo de rit te winnen en de gele trui te pakken, Ik had het hem wel eens zo zien doen op trainingen in Tenerife. Riskant? Haha, als je het niet kunt doen, dan moet je het niet doen."

De etappe naar Andorra Arcalis volgde, met een mooi Nederlands resultaat. Poels: "Zelf heb ik de eerste twee, drie kilometer goed door getrokken. Er kwamen wat speldenprikken tegen Chris, maar dat was niet veel. Tom Dumoulin won heel mooi. Daar heb ik later de laatste honderd meter van terug gezien. Het is hartstikke knap voor hem. Het is ook goed voor het Nederlandse fietsen. Hij is een fijne collega. Ik heb niet alle dagen contact met hem."

De rustdag in Andorra was welkom, maar niet meer dan dat. Poels: "Ik had het niet echt super nodig. Het is een dagje lekker niks doen. Eerst persconferentie. Dan gaat alles over Chris, zit je er een beetje als decoratie bij. Daarna anderhalf uur fietsen, op bed liggen, maximaal rusten. Niet lezen, wel muziek luisteren."

Inmiddels heeft hij zich tot een soort bus-dj ontpopt. Met een lachje: "Dan zet ik wat aan op de computer. Het zijn geen speciale keuzes. Top-50-muziek."

De Tour is nog niet gedaan, vindt hij. De Ventoux komt nog, de tijdrit erna, de Alpen. In Revel staat de bus op vertrekken. Poels zegt: "Het verschil is nog maar 16 seconden."


Geslaagd filmconcert

Harmonie St. Catharina kijkt terug op een geslaagd filmconcert in De Baank in Leunen afgelopen zaterdag. De Baank was omgetoverd tot een filmzaal. De rode loper lag uit en met zo'n 200 bezoekers was het filmconcert dan ook helemaal uitverkocht.

Alles was uit de kast gehaald om een mooie entree te verzorgen. Zo was een oldtimer voor De Baank geplaatst en bloemen maakten het plaatje compleet. Een popcornkraampje ontbrak uiteraard niet.

Tijdens het concert passeerden bekende filmmelodieën de revue. Het publiek kon daarbij niet alleen luisteren naar filmmuziek, maar ook kijken naar bijpassende beelden op groot scherm.

Foto: Liesbeth Lucassen.