Afbeelding
Foto:

Raaylanders brengen leefbaarheid in kaart

Leerlingen van het Raayland College presenteerden donderdag 7 juli hun ideeën om de leefbaarheid in Venrayse wijken te verbeteren. Het onderzoek daarvoor deden ze in het kader van het vak Onderzoeken en Ontwerpen, met behulp van geo-informatie van de gemeente.

Zo'n vijftig leerlingen van havo 2 en atheneum 2 en 3 van het Raayland College brachten de afgelopen maanden in groepjes de Venrayse wijken in kaart. Ze maakten daarbij gebruik van de schat aan digitale informatie over wijken en hun bewoners waarover de gemeente Venray beschikt. De gemeente wil dat zoveel mogelijk mensen deze zogeheten geo-informatie gebruiken. Venray loopt in ons land voorop op het gebied van geo-informatie.

Knelpunt en oplossing

De Raaylanders maakten met behulp van de gegevens onder meer een leefbaarheidskaart. Ook gingen ze de wijk in om te praten met bewoners. In elke wijk brachten ze zo het grootste knelpunt in beeld en bedachten er een oplossing voor. Te weinig groen en te weinig prullenbakken aan de randen van het centrum scoorden het hoogst in Venray-Centrum. Het groene parkje op het Gouden Leeuwplein en een speelse kikker die als een soort Holle Bolle Gijs afval inslikt zijn de oplossingen. Een hondenpoepzakje mét brokje bedacht een groep voor de wijk Veltum. Een andere groep wil met de hoge tonen van muggengezoem hangjongeren in Landweert wegjagen.

Naar Geofort

Het werk van de Raaylandleerlingen en hun presentaties werden door een jury beoordeeld. De winnaars mogen naar Geofort in Herwijnen, onlangs bekroond als mooiste museum voor kinderen ter wereld. Wethouder Lucien Peeters toonde zich aangenaam verrast door de creativiteit en de kwaliteit van het werk. Hij nodigde de leerlingen uit om hun bevindingen ook in de wijk zelf te presenteren.

Tour de L!mbourg op Grote Markt

De Grote Markt is zaterdag 23 juli het sfeervolle toneel van het L1-televisieprogramma 'Tour de L1mbourg'. Gasten zijn deputé Ger Koopmans, Rowwen Hèze-voorman Jack Poels en leden van de wielerfamilie Poels, die natuurlijk hopen op een hoge klassering in de Tour de France van de Blitterswijckse Sky-renner Wout.

Het programma wordt vanaf 17.30 uur live gepresenteerd door Sander Kleikers. Hij praat met de gasten uiteraard over fietsen en de etappe van die dag, 146,4 kilometer door de Alpen van Mégève naar Morzine. Maar er is ook aandacht voor de gemeente Venray. Bijzondere plekjes in de gemeente komen in het programma aan bod. De ondernemers op het sfeervolle Venrayse horecaplein in de schaduw van de majestueuze kerktoren grijpen de komst van het programma aan om de Grote Markt in een 'grand marché' te veranderen. Troubadours wandelen tussen de terrastafeltjes en zorgen voor en na het programma voor nog meer Franse sfeer.

Tour de L!mbourg wordt tijdens de Tour de France dagelijks live vanaf een locatie in een Limburgse gemeente uitgezonden. Het programma is tot en met zondag 24 juli dagelijks te zien op L1 na het L1 NWS van 17.30 uur en wordt herhaald om 20.55 uur en 22.55 uur.

N270 Oostrum-Wanssum dicht

Vanwege onderhoudswerkzaamheden wordt een gedeelte van de N270 van vrijdag 22 juli 21.00 uur tot en met zondag 24 juli 21.00 uur afgesloten. Vanaf de rotonde in Oostrum tot en met de rotonde in Wanssum (tussen km 42,0 en km 46,5) is de weg dan afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor het openbaar vervoer en hulpdiensten blijft de doorgang gehandhaafd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de provincie Limburg. Vragen? Bel met dhr. B. Vis van de provincie Limburg op (043) 389 75 20.