Afbeelding
Foto: ron koenen

Venrayse schutterij negende op OLS

Maasmechelen | De Venrayse schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray heeft tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in het Belgische Maasmechelen beslag weten te leggen op de negende plaats.

Van de 151 deelnemende schutterijen waren er 30 schutterijen die zich gekwalificeerd hadden voor het kavelen afgelopen zaterdag. De omstandigheden waren op deze tweede dag verre van optimaal. Een sterke zon, die op de zwarte blokjes scheen en soms felle windvlagen. De gevolgen waren groot te noemen.

Meteen in de eerste ronde vielen al negen schutterijen af en toen na vier ronden de middagpauze werd bereikt, hadden al veertien schutterijen de strijd moeten staken en waren er nog zestien schutterijen in de strijd, waaronder de Venrayse schutterij. De strijd na de pauze ging door op kleinere blokjes en de zon en de wind zorgden tijdens de eerste en tweede ronde van kleine blokjes voor een volgende schifting, want drie schutterijen moesten afhaken. De derde ronde op kleine blokjes bleek voor maar liefst vier schutterijen het eindstadium, waaronder ook de Venrayse schutterij. Dankzij haar prestaties was dit echter nog wel goed voor een negende prijs en een podiumplaats.

Voorzitter Bernie van Lierop is trots op de prestatie. "Het is natuurlijk erg jammer dat we in het zicht van de finish zijn gestrand, maar we hebben een fantastische prestatie geleverd door bij de beste tien te eindigen. Ineens gingen er vier schutterijen snel achter elkaar uit, en daar hoorden wij helaas ook bij."

Twee ronden na de Venrayse misser werd de strijd definitief beslist en werd schutterij Sint Johannes en Sint Clemens uit Merkelbeek gekroond tot winnaar van het OLS. Deze schutterij is op zondag 2 juli 2017 gastheer van minimaal 150 schutterijen uit Belgisch- en Nederlands Limburg. Voor de vierde keer in tien jaar tijd werd door de Venrayse schutterij het podium betreden bij het OLS. Het zestal, bestaande uit Henk de Klein, Patrick de Klein, Geert Hendriks, Hans van Rhee, Ron Linders en Peter Henssen, werd op het podium gehuldigd door federatiepresident Ger Koopmans. Opvallend was dat de Venrayse drumband door de winnende schutterij werd benaderd om de winnaars naar het podium te begeleiden en zo kreeg de winst van D'n Um toch een klein Venrays tintje.