Tour de Venray in de maak

Venray | Wie de naam Tour de Venray hoort, zal ongetwijfeld snel denken aan een wielerwedstrijd. Dit is de Tour de Venray echter zeker niet, maar er zijn zeker overeenkomsten. Een wielerteam dat wil winnen in, bijvoorbeeld, de Tour de France moet samenwerken, samenwerken om tot een gewenst doel, zoals een etappe- of eindzege, te komen.

Dit geldt ook voor de Tour de Venray, een ontdekkingstocht langs de dorpen en wijken in de gemeente Venray om van elkaar te leren.

Zaterdag 16 april 2016 vond in het multifunctioneel centrum in de wijk Brukske de Ambitiedag plaats van de gemeente Venray. Een dag die in teken stond van de Venrayse gemeenschap als inwoner, ondernemer, wijk- of dorpsraad of politieke vertegenwoordiger, bedoeld om de betrokkenheid binnen de gemeenschap te versterken en ook de dialoog met elkaar aan te gaan over hoe de leefgemeenschap vitaal en leefbaar kan blijven. Door de deelnemers zijn allerlei initiatieven ontwikkeld, die de komende tijd worden opgepakt.

Een van die projectgroepen wil een Tour de Venray op touw zetten. Dit team bestaat uit Brenda Branje, Gert van der Steen, Hanny Gooren-Franssen, Josette Teepen, Martin Delhij, Agnes Stiphout en Wim Thielen en wordt aangestuurd door Bernie van Lierop. Deze projectgroep constateert dat er in de wijken en kerkdorpen veel activiteiten worden ondernomen in het kader van de gemeenschap, maar dat elk dorp of wijk daarbij ook vrij individueel bezig. Vaak wordt met beperkte financiële middelen een buurtplan tot uitvoering gebracht. Het projectteam denkt dat wijken en dorpen van elkaar kunnen leren. Daardoor kwamen de initiatiefnemers op het idee om een (bus) reis te gaan maken met vertegenwoordigers van de kerkdorpen en de wijkraden.

Zaterdag 10 september 2016 gaan de vertegenwoordigers van de wijkraden een dag rondrijden langs alle kerkdorpen in de gemeente Venray en mag elk dorp één uniek project presenteren, een project waar het trots op is en wat wellicht ook gekopieerd kan worden in andere leefgebieden. Wél is het hierbij van belang dat er géén sprake is van het laten zien van bijvoorbeeld een multifunctioneel centrum, het moet écht een laagdrempelig proces zijn. Zaterdag 24 september 2016 gebeurt dan het tegenovergestelde. Die dag komen de dorpsraden op bezoek bij de wijkraden. Na deze twee dagen hoopt de projectgroep dat er ideeën bij zijn die de dorpsraden en de wijkraden vervolgens binnen hun eigen 'leefgemeenschap' kunnen ontplooien. Voor meer informatie en/of het doorgeven van ideeën mail naar Bvanlierop@home.nl.


Basisschool De Toverbal fuseert in 2017

Venray | Basisschool De Toverbal in Venray gaat na komend schooljaar dicht. Aanleiding is een tekort aan leerlingen. Na volgend schooljaar fuseert De Toverbal met een nog niet bekende andere school in Venray.

Yvonne Raaijmakers, bestuursvoorzitter van SPOVenray, moest afgelopen donderdagavond de ouders vertellen dat 'hun' school nog één jaar zelfstandig blijft en daarna fuseert. Tegelijkertijd concludeerde ze daar dat de onderwijsresultaten goed zijn en dat ouders alle vertrouwen in de school en het team hebben. "Hoe dubbel kan een boodschap zijn", beaamt Yvonne Raaijmakers. "Daarom viel ons besluit ook zo zwaar bij de ouders. Zij zijn wel blij dat er duidelijkheid is, ook al is het geen fijne duidelijkheid."

Volgens Yvonne Raaijmakers kan SPOVenray niet anders. "De prognoses wijzen uit dat De Toverbal de komende jaren blijft krimpen. De school staat in een wijk die vergrijst. De groei moet vooral uit de Brabander komen. Er zullen gemiddeld vier leerlingen uit de wijk de Brabander per jaar instromen in De Toverbal, terwijl de uitstroom groter is. Op dit moment telt de school nog maar 77 leerlingen. Dat betekent dat er minder groepen gaan komen en de kwaliteit van onderwijs onder druk komt te staan. Dat willen we voorkomen. Ieder kind verdient goed onderwijs, maar bij De Toverbal kunnen we dat in de toekomst niet meer garanderen."

SPOVenray heeft de afgelopen jaren extra geïnvesteerd in de school. "Veel meer dan de bekostiging die we krijgen. Dat hebben we gedaan omdat de school de laatste jaren goed presteert, het team geweldig werk levert en ouders tevreden zijn. De opbrengsten liggen boven en op het landelijk gemiddelde. We hadden ook de hoop dat meer ouders uit de Brabander voor De Toverbal zouden kiezen. Dat is niet gebeurd." Op basis van cijfers die de gemeente verstrekte, liet SPOVenray een onafhankelijk adviesbureau een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van De Toverbal. Volgens Yvonne Raaijmakers laat de uitkomst van het onderzoek aan duidelijkheid niets te wensen over. "Van de gemiddeld 24 leerlingen die ieder jaar in De Brabander naar verwachting geboren zullen worden, gaan er slechts 3 of 4 naar De Toverbal. Dat betekent inboeten op de kwaliteit van onderwijs en het overschrijden van de kritische grens van extra blijven financieren."

De Toverbal blijft nog één jaar open, zodat ouders, kinderen en leerkrachten de tijd krijgen om zich voor te bereiden op een nieuwe school. Met welke school De Toverbal fuseert, is nog niet bekend. "Dat wordt de school waar de meeste ouders en kinderen van De Toverbal voor kiezen. De leerkrachten zullen de leerlingen volgen."

Yvonne Raaijmakers nam kennis van de motie die de gemeenteraad vorige week dinsdag aannam om een eigen onderzoek uit te voeren naar de toekomst van De Toverbal. Op dezelfde dag informeerde zij het team en de medezeggenschapsraad van de school. Wethouder Martijn van der Putten (D66) was eerder al geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. "Maar hij was tijdens de gemeenteraadsvergadering niet op de hoogte van ons besluit om De Toverbal te laten fuseren. Wij wilden dat eerst bespreken met het team en de medezeggenschapsraad. Wij hebben vervolgens de ouders als eerste geïnformeerd over het definitieve besluit. Overigens weet de raad dat SPOVenray gaat over het sluiten, fuseren of openhouden van scholen."