Auke Classens poseert trots in haar nieuwe muziekstudio Saull.
Auke Classens poseert trots in haar nieuwe muziekstudio Saull. Foto: Henk Lammen

"Een droom komt uit"

Venray | Een droom is uitgekomen voor Auke Classens (26) uit Venray, een eigen muziekstudio. Zondag werd Saull muzikaal geopend met een klein concert van Auke en haar leerlingen. Familie, (muzikale) vrienden en bekenden waren uitgenodigd om de opening bij te wonen. Ze werden getrakteerd op een hapje en een drankje en een gratis miniconcert. "Ja, ik ben zo enorm trots. Hier heb ik altijd van gedroomd", aldus een glunderende Classens nadat de deuren zondag officieel open gingen.

Door Henk Lammen

De laatste maanden ging het verstand op nul bij Auke Classens. Ze zat in een achtbaan en draaide in grote vaart haar rondjes. Les geven in haar eigen muziekschool, een nieuwe baan in het onderwijs, afstuderen aan het conservatorium in Utrecht en de realisatie van de nieuwe studio aan huis. "Het waren inderdaad hectische tijden. Vooral de verbouwing van de garage tot muziekstudio heeft bloed, zweet en tranen gekost. Ik ben wel enorm blij met het uiteindelijke resultaat." Samen met haar vriend Maarten werd ieder vrij uurtje gestoken in de realisatie van de nieuwe studio, in een garage aan huis. Die onderging een complete metamorfose en straalt nu een warme, huiselijke sfeer uit met karakteristieke elementen. De antieke schemerlamp uit grootmoeders tijd en de statafel met barkrukken springen in het oog. Reiskoffers met daarop de namen van de bands waarin ze zingt, een drumstel, gitaar en keyboard vormen de muzikale elementen in haar pareltje. Na de opening van de muziekstudio belandt ze langzaam maar zeker in rustiger vaarwater. De deeltijdstudie zang/lichte muziek aan het conservatorium sluit ze binnenkort met goed gevolg af. "Dan komt een meisjesdroom uit. Ik wilde altijd al afstuderen aan een conservatorium. De hoofdmoten, de scriptie en het afzingen heb ik gehaald. Ik hoef alleen nog een toets en verslag in te leveren." Ze mag zich dan afgestudeerd zangeres/zangpedagoog noemen. Het bereiken van die mijlpaal betekent niet dat ze op jaar lauweren gaat rusten. Integendeel, muziek is en blijft het levenselixer in haar bestaan. Muziek maken, iets creëren, zit haar in het bloed. Vandaar ook dat creatieve, muzikale ontwikkeling prioriteit nummer één heeft. Plannen heeft ze in ieder geval genoeg. Het wordt een zoektocht naar een nog betere balans tussen haar werk als onderwijzeres aan een basisschool en muziek. "Ik wil het aantal zanglessen in ieder geval gaan uitbreiden. Nu geef ik structureel les aan twaalf leerlingen, hopelijk worden dat er in de nabije toekomst meer. Daarnaast heb ik plannen om meer aan bandcoaching te gaan doen en cursussen Muziek op Schoot te gaan geven. Vaders en moeders, of opa's en oma's, die samen met hun kinderen en kleinkinderen muziek maken."

Ze lacht, het vooruitzicht om de nieuwe muziekstudio volop te gaan benutten, geeft haar extra energie. "Ik geniet er van om mensen te stimuleren om muziek te maken. Het helpt je ook verder in je gewone leven. Muziekteksten slepen je er tijdens moeilijke momenten doorheen." Het gesprek valt heel even stil, de gevoelige snaar is geraakt. Na de opening van de studio zong ze, begeleid door toetsenist Maartje Smedts, het gevoelige nummer Sisters' Diary. De gedachten gaan uit naar haar zus Willeke en haar vorig jaar overleden vriendin Simone. De een verloor de strijd met kanker, de ander overleefde. De naam Saull voor de studio komt dan ook niet uit de lucht vallen. De letters au van Auke, soulmuziek, maar vooral soulmate zijn de ingrediënten van Saull. "Simone en Willeke zijn grote voorbeelden voor me. Ze geven me de kracht om altijd door te pakken, nooit op te geven. In mogelijkheden te denken en niet in onmogelijkheden." Ze straalt, het muzikaal geluk lacht haar toe. Als uitvoerend artieste heeft ze genoeg om handen. Fezz, The Hat, Hats Off en JASS, een rijtje namen van bands waarin ze zingt. Iedere band heeft een eigen repertoire en aantrekkingskracht voor de Venrayse zangeres. "Het is zo divers. Ik zing tijdens festivals, bruiloften en uitvaarten, maar verzorg ook huiskamerconcerten. Serieuze muziek, maar vooral ook feestnummers. Wat ik muzikaal nog wil? Meer eigen nummers gaan maken. Popmuziek met een eigen sausje."